راز عاشقی بافندگان فرش و قالی، قصه دل انگیز و اعجاب آوری است که هر فردی با تعمق در این هنر پی به پیچیدگی نقش و نگارهای آن می برد. هنرورانی که با وجود تمامی مشکلات و چالش ها پای رج به رج این فرش های دستباف و قالی های رنگین نشسته اند.
اختصاصی/ گیلان صدر، سارا حقیقی: صنعت فرش دستبافت که روزی سهم عمدهای در اشتغال جوانان داشت، امروزه به دلیل مشکلات متعدد تنها موجب اشتغال چند هنرمند انگشت شمار در استان گیلان است.
مشکلات هنرمندان این عرصه باعث شد تا با یکی از فعالان این حوزه گفت و گویی انجام دهیم که در ادامه می خوانید:
پونه طهماسبی که بیش از ۱۵ سال در این عرصه فعالیت می کند با تشریح مشکلات خود میگوید: در حال حاضر تولید فرش دستبافت و قالی، چالش ها و مشکلات متعددی دارد که در صورت توجه مسئولین به این حوزه در استانی مانند گیلان که حرف اول را در تولید ابریشم کشور می زند، میتوانستیم از این صنعت برای توسعه و رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال برای جوانان بهره برد.
وی که سابقه پژوهش و تحقیقات در زمینه گلیم و فرش را نیز در رزومه خود دارد در ادامه این موضوع میافزاید: بهترین قالیها و گلیم های منحصر به فرد در کارگاههای بخش خصوصی بافته میشود چون بافندگان با رغبت و علاقه در این کار فعالیت می کنند اما با این وجود به دلیل عدم حمایت بخش دولتی هر روز شاهد کمرنگ شدن بافت اینگونه قالیها و گلیم های دستبافت در بازار هستیم.
طهماسبی در ادامه به موضوع اشتغال زنان خودسرپرست و بدسرپرست اشاره می کند و می گوید: بخش عمده ای از هنرجویان من شامل این قشر از افراد هستند و من به همین دلیل اسم کارگاه خود را “هزار دستان” گذاشتم. چون قصدم این بود که هزاران دست در این فضا مشغول به کار شوند. افراد زیادی نیز آمدند اما به دلیل نامناسب بودن وضعیت بازار کار منصرف شدند.
وی خاطرنشان کرد: در گیلان صنایع دستی به عنوان کالای مصرفی سبد خانوار محسوب نمیشود و محصولات صنایع دستی جزو اولویتهای خرید یک خانواده نیست.
طهماسبی با بیان اینکه مسئولین سازمان میراث فرهنگی و گردشگری استان گیلان باید محصولات صنایع دستی را به بهترین شکل ممکن به گردشگران و تجار معرفی کنند، گفت: در حال حاضر گردشگرانی که به گیلان سفر می کنند قدرت خرید صنایع دستی را ندارند و آن را به چشم یک کالای لوکس مینگرند.
این هنرمند در ادامه ضمن انتقاد از عدم توجه مسئولین می گوید: بارها از مسئولین دعوت کرده ام که به کارگاه من بیایند و از نزدیک با مشکلات گلیم بافان آشنا شوند ولی متاسفانه تاکنون هیچ گونه تماسی از سوی ایشان نداشته ام.
وی با تاکید بر اینکه برای رونق دوباره این هنر، دستگاهها و فعالان این صنعت، باید دست به دست هم دهند تا بلکه بافندگان فرش بتوانند گلیم زندگیشان را از آب بیرون بکشند و ما شاهد به فراموشی سپردن این هنر اصیل در استان و کشورمان نباشیم، گفت: قدرمسلم رکود و نابودی این هنر به نفع هیچ کس نیست.