به گزارش گیلان صدر؛طاها عبداللهی نوشت: جنگلهای هیرکانی، آخرین ذخیره از نوع خود در سراسر کره زمین است . بیشتر از دو سال قبل 14 سایت جنگل هیرکانی بنام ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد.
جنگل های هیرکانی به لحاظ پایداری و قدمت از اهمیت بسزایی برخوردارند. حدود دو میلیون هکتار از این جنگل ها در ایران بویژه شمال کشور قرار دارد و ثبت جهانی این اثر ارزشمند در فهرست میراث جهانی، اقدامی مناسب برای حفظ زیست بوم و گردشگری طبیعی است. سه سایت از جنگل های هیرکانی شامل لیسار تالش، گشت رودخان فومن و سیاه رود رودبار مربوط به استان گیلان است و این مناطق به عنوان مناطق حفاظتی تلقی و نباید هیچ گونه دخالت انسانی در آن انجام شود و به عنوان جاذبه های طبیعی گیلان محسوب می شوند.
باید از کسانی که برای جهانی کردن جنگلهای هیرکانی ایران تلاش کردند پرسید با چه خون دلی ، این میراث کهن در یونسکو ثبت شده است؟
جنگل های هیرکانی نوار سبزی به طول ۸۵۰ کیلومتر هستند که از جلگه گرگان تا قسمتی از کشور آذربایجان کشیده شده اند. نام این جنگل ها از نام قدیم گرگان که در گذشته هیرکان خوانده می شد، گرفته شده است. منطقه ای جنگلی در کرانه جنوبی دریای خزر و شمال رشته کوه های البرز که غنا و تنوع زیستی، گونه های بومی، نادر و منحصر بفرد گیاهی و جانوری و زیبایی حیرت انگیز طبیعی اش، چشم هر بیننده ای را خیره می کند. از جنگل های هیرکانی با نام فسیل زنده یا موزه طبیعی نیز یاد می شود زیرا بسیاری از گونه های گیاهی موجود در این جنگل ها امروزه به صورت فسیل در اروپا یافت می شوند.
شواهد علمی نشان می دهند که سابقه تاریخی این جنگل ها به دوران سوم زمین شناسی (ژوراسیک) یا همان عصر دایناسورها بازمی گردد. اهمیت این سابقه طولانی زمانی آشکار می شود که بدانیم همزمان با عصر یخبندان به غیر از جنگل های هیرکانی که به دلیل قرار گرفتن بین رشته کوه البرز و دریای خزر از اقلیم معتدل تری برخوردار بودند، تمامی جنگل های پهن برگ به جز تعداد معدودی نابود شدند. از همین روست که جنگل های هیرکانی را مادر جنگل های جوان اروپا و شمال آمریکا می دانند.
دولت ایران متعهد شده است تا از این میراث بشری که اکنون متعلق به بیش از 7 میلیارد و 750 میلیون انسان این کره خاکی است، حفاظت و نگهداری کند. میراثی که یونسکو با 191 کشور در جهان نیز متعهد به حمایت از آن شده است.
اما خبری عجیب موجب بهت و حیرت خوانندگان شده است. خبری رسمی که در صفحه اطلاع رسانی واتساپ فرمانداری شهرستان تالش منتشر شد. خبری که به نوعی حکایت از تهدید احتمالی این میراث بزرگ کشور حکایت داشت و آن خبر، بازدید بخشدار و رییس حوزه قضایی کرگانرود همراه با رییس دفتر نماینده (شهرستان تالش) از مسیر جاده ارتباطی هره دشت به برون بالا و پایین در سایت 360 هکتاری جنگلهای هیرکانی در لیسار گیلان بود!! محدوده ای که تحت حفاظت بین المللی و زیر ذره بین است و هرگونه دخالت سهوی یا عمدی برای اجرای پروژه های عمرانی، پای ناظران و بازرسان را به این محدوده باز نموده و حیثیت ملی ایران را در جامعه جهانی خدشه دار خواهد کرد!!
گفته می شود در جنگلهای هیرکانی که در یونسکو ثبت جهانی می شود، نباید هیچ اقدام مخرب از سوی هیچ شخص حقیقی یا حقوقی و یا سازمانی با هرگونه مجوزی انجام شود.
البته نگارنده بنای این بازدید را صرفا برای بررسی یک درخواست می گذارم. اما این بازدید هم نگرانی هایی در اذهان عمومی و طبیعت دوستان کشور ایجاد کرده ، که شاید بناست پروژه ای در دل این میراث کهن اجرا شود . البته قصد براین نیست قصاص قبل از جنایت شود اما سئوالی در اذهان عمومی ایجاد شده که جهت شفاف سازی و تنویر افکار عمومی و پیشگیری قبل از وقوع احتمالی در این یادداشت طرح و انتظار می رود تا مسئولان دستگاههای متولی پاسخ آن را ارائه نمایند.
این بازدید با چه هدفی صورت گرفته است؟ آیا قرار است پروژه عمرانی در این منطقه حفاظت شده بین المللی اجرا شود؟
به نظر می رسد با توجه به اینکه 191 کشور جهان عضو یونسکو هستند و کوچکترین اشتباه در این مناطق حفاظت شده به قیمت هتک حیثیت و آبروی ملی در جهان تمام می شود ، استاندار گیلان باید مجددا جهت جلوگیری از اشتباهات احتمالی با اجرای هر گونه پروژه در این مناطق حفاظت شده، تاکید و یادآوری کند. ضمنا از نماینده مردم شهرستانهای تالش و رضوانشهر هم درخواست می شود تا جهت جلوگیری از چنین اشتباهاتی در این مناطق نظارت بیشتری داشته باشد.
گفتنی است همه ما وظیفه داریم با تکیه بر اصل 50 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که وظیفه حفاظت از داشته های طبیعی را به عنوان سرمایه نسل کنونی و آینده این کشور وظیفه ای همگانی میداند، جهت جلوگیری از خدشه دار شدن حیثیت ملی و حفاظت از این میراث کهن در اینگونه موارد سکوت نکنیم.