اختصاصی/گیلان صدر، مشکلات دفع پسماند در گیلان همواره یکی از معضلات جدی بوده است. امروزه این مشکل حتی روستا ها و مناطق گردشگری این استان را نیز با بحران مواجه کرده است. در حال حاضر با بیشتر شدن این پسماندها و افزایش تولید سرانه زباله در گیلان مشکلات متعددی همچون آلودگی های زیست محیطی دامنگیر این استان شده و رفع این مشکلات نیازمند برنامهریزی مناسب و مدون توسط مسئولین این حوزه بوده تا مشکلات و مخاطرات زیست محیطی این استان هر چه سریعتر رفع شوند. در همین زمینه با سید پویا شهشهانی، مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری های تابعه گیلان، گفت و گویی انجام داده ایم که در ادامه می خوانید:
شهشهانی، موضوع پسماند را یکی از تهدیدات جدی استان های شمالی بیان کرد و گفت: رفع مشکل پسماند و خرید دستگاه زباله سوز باید در سطح ملی پیگیری شود زیرا با اعتبارات استانی نمی توان مسائل پسماند استان را به صورت مطلوب حل نمود.
وی یکی از راه های پردازش زباله را احداث کارخانه های کمپوست دانست و با تاکید بر توسعه، بهسازی و احداث كارخانه های كمپوست در گیلان گفت: روزانه بیش از ۲ هزار تن پسماند در گیلان تولید می شود و با توجه به این حجم پسماند، سه واحد تاسیسات پردازش مكانیكی و بیولوژیكی ( كارخانه كمپوست) در رشت، انزلی و رودسر وجود دارد که در حال حاضر بیش از ۵۰۰ تن از پسماند استان در این مراکز مدیریت می شوند. با بهره گیری از این روش می بایست حدود ۵۰ درصد از این زباله ها کاهش پیدا کند.
وی همچنین با اشاره به احداث کارخانه های کمپوست در شهرهای تالش و لنگرود گفت: این روش با رعایت ملاحظات فنی یکی از سازگارترین شیوه های دفع زباله در محیط زیست است.
شهشهانی در زمینه پهنه بندی مدیریت پسماند نیز گفت: استان گیلان به هفت پهنه مدیریت پسماند تقسیم بندی شده است و در آن، شش واحد تاسیسات پردازش، سه واحد نیروگاه زباله سوز و ۹ محل دفن پیش بینی شده كه با احداث یا بهسازی آنها مدیریت پسماندهای استان با شرایط مطلوب تری انجام می پذیرد.
مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری های تابعه گیلان گفت:براساس بررسیهای انجام شده تنها راه حل و بهترین شیوه برای مدیریت پسماند شمال ایران، احداث نیروگاههای زباله سوز است اما متاسفانه نوسانات قیمت ارز معادلات خرید دستگاه های زباله سوز را بهم ریخته است.
وی درباره انتقادات پیش آمده در خصوص کندی عملیات احداث زباله سوز گیلان و مقایسه آن با زباله سوز مازندران که هر دو در یک بازه زمانی تامین اعتبار شدند با پذیرش این موضوع، بخشی از این مشکلات را ناشی از افزایش ناگهانی هزینه های احداث دانست و افزود: دستگاه زباله سوز مازندران 200 تنی و دستگاه گیلان 600 تنی است وطبیعتا می بایستی دیرتر به بهره برداری برسد.
شهشهانی با بیان اینکه تامین اعتبارات لازم برای احداث زباله سوز به تنهایی از عهده شهرداری رشت خارج است،
گفت: کارفرمای اجرای این طرح شهرداری رشت و تأمین مالی آن نیز بر اساس تصویب هیئت وزیران بر عهده دولت است که با توجه به در نظر گرفتن شرایط اقتصادی کشور و با تامین منابع مالی این انتظار را داریم که این پروژه هر چه سریعتر انجام شود.
وی در ادامه افزود: در حال حاضر بیش از ۷۰ درصد از زباله سراوان کاور شده است و ۲۳ حلقه چاه برای خروج گاز به عمق ۲۰ متر نیز در این مکان تعبیه شده است.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداریهای تابعه استانداری گیلان با تاکید بر اینکه تغییر الگوی مصرف، کاهش تولید زباله و تفکیک آن از مبدا گام نخست و بسیار مهم در ساماندهی پسماند است، اظهار کرد: آموزش شهروندان در خصوص مساله تفکیک زباله از مبدا و مسئولیت پذیری شهروندان برای ساماندهی پسماندها بسیار حائز اهمیت است.
وی با بیان نقش بسیار پر اهمیت انتقادات رسانه ها و فعالیت های گروه های مردم نهاد و پررنگ نمودن دغدغه های محیط زیستی در تصمیم گیری های دولت، اظهار کرد: در آخرین سفر ریاست جمهوری به گیلان با پی گیری استاندار و معاون هماهنگی امور عمرانی، اعتبار بی سابقه ۳۱۴ میلیارد تومانی به موضوع پسماند اختصاص یافته است و در صورت تحقق این میزان اعتبار میتوانیم گام های خوبی در زمینه پسماند استان به ویژه در منطقه سراوان برداریم.