به گزارش گیلان صدر و به نقل از اسرار امروز؛ ماجرای وعده و عیدها در خصوص زباله سراوان البته عمری به بلندای بیش از ۳۵ سال دارد و تحمل طبیعت و مردم سراوان، هر دو به سر رسیده است. زباله بیش از 50 شهرداری و دهیاری در سراوان دفن می شود!
زباله ۴ روستای کچا، موشنگا، جوکلبندان و گلسرک منطقه سراوان استان گیلان را محاصره کرده و حلقه محاصره هر روز تنگ تر می شود. اگر چه پیش از این اولویت هر دولتی در ابتدای شروع فعالیت ، حل این مشکل زیست محیطی اعلام شد اما امروز دفنگاه زباله سراوان دملی چرکین است که ظاهرا، هیچ دارویی برای درمان آن پیدا نشده و مسئولان هم شفاف و مستند اعلام نمی کنند که چه برنامه ایی برای آن دارند و چه زمانی پرونده زباله سراوان بسته می شود!
مسئولانی که با عدم پیش بینی تمهیدات مناسب از سالهای ماضی و رها کردن زباله در دل جنگلهای سراوان ، لکه ننگینی در پیشانی ورودی استان گیلان خلق کردند و کوهی از زباله با مساحت بیش از 12 هکتار و 90 متر ارتفاع را با بی تدبیری برای مردم گیلان به ارث گذاشتند. سفره های زمینی آب را در یکی از غنی ترین نقاط آلوده کردند و انواع بیماریهای گوناگون صعب العلاج را به مردم منطقه هدیه دادند و در نهایت بدون پاسخگویی در قبال بی تدبیری و آزمون و خطاها، کرسی های مدیریت را تحویل دادند و رفتند و البته مدیران فعلی را لای منگنه گذاشتند.
عملکرد مسئولین وقت و شعارها و وعده مسئولان تا جایی پیش رفت که جان ساکنین محل دفن زباله سراوان به لب رسید و مسئولان وقتی با خشم اهالی سراوان روبرو شدند، وعده دادند تا با نصب روز شمار معضل سراوان را برای همیشه جمع می کنند و اعلام کردند این روزشمار اگر بدون نتیجه تمام شد، حق مردم است که جلوی حمل زباله به این منطقه را بگیرند. اما نشان به آن نشان که هنوز بوی تعفن و تبعات ناشی از حمل و دفن زباله، دست از سر مردم سراوان برنداشته است!
هر کدام از مسئولان دیگری را در موضوع زباله سراوان مقصر اعلام کرد، یکی شهرادری و شورا و دیگری دولت و وزارت کشور. امروز مردم گیلان نمی دانند فریادشان را بر سر کدام مسئول باید بلند کنند. اما اعتقاد دارند قوه قضائیه باید در موضوع پسماند ورود کند و علیه مسئولان وقت که باعث این چالش شدند، اعلام جرم نماید تا مسئولان فکر نکنند دوران مسئولیت تنها برای دورهمی آن بوده و آزادند هر عملی را انجام دهند.
سيدمحمد معزي سراواني یکی از اهالی سراوان می گوید:« از مسئولین محترم و مراجع قضایی بخاطر پیگیری های پاییز هر ساله کمال تشکر را دارم. اما ای کاش پیشگیری را در اولویت کار خود قرار میدادند که بهتر از درمان آخر کار می باشد .»
وی در ادامه افزود: « بنده بعنوان یک روستایی و به نمایندگی از روستاییان منطقه سراوان از دادستان محترم گلایه دارم. زیرا با توجه به اسناد شکواییه و تعهدات مسئوولان که همه وهمه خلف وعده کردند، هیچکدام محاکمه نشدند.»
معزی با بیان اینکه فرماندار وقت شهرستان رشت در سال 1396 خلف وعده کرد، اما محاکمه نشد، خاطرنشان کرد: «مهندس اوسط مقدم بعنوان معاون وقت استاندار گیلان در جمع مردم بخون شهدا سوگند یاد کرد که معضل زباله سراوان را رفع کند، اما خلف وعده کرد و نه تنها محاکمه نشد بلکه پاداش هم گرفت و بعنوان مدیرعامل منطقه آزاد انزلی معرفی شد!! »
این روستایی اهل سراوان در ادامه با تاکید بر اینکه تمامی مسئولین از سال ۹۶ تا کنون موفق شدند با انواع تعهدات و مصوبات صدای بر حق روستاییان منطقه را خاموش کنند اما سپس به خواب خرگوشی فرو رفتند و خشم اهالی سراوان را برانگیختند، اعلام کرد:« مشکل اهالی سراوان حضور ماشین آلات سبک و سنگین و سمپاشی و حشره کش نیست، بلکه جلوگیری از ورود زباله به سراوان است، اما گوش مسئولان بدهکار نیست.»
معزي در ادامه اضافه کرد:« چرا نمایندگان مردم گیلان در مجلس شورای اسلامی به داد اهالی ستمدیده روستای سراوان نمی رسند؟! چرا مسئولین چشم خود را بر این لکه ننگین در سراوان بسته اند؟ چرا مسئولانی که دو سال پیش روزشمار نصب کردند، امروز پاسخگو نیستند؟»
وی در پایان خطاب به آیت الله سید ابراهیم رییسی و و دیگر مسئولین گفت: «شما را به آن چه می پرستید به داد مردم سراوان برسید.»
گفتنی است با توجه به اینکه رسیدگی به مشکلات ایجاد شده ناشی از پسماند سراوان مطالبه افکار عمومی در استان کیلان است، سید مهدی فلاح میری دادستان مرکز استان گیلان در این خصوص گفت: «اگرچه رویکرد دستگاه قضایی در گام اول همکاری با دستگاههای اجرایی با نگاه پیشگیرانه و با هدف همافزایی و جلوگیری از وقوع تخلفات و اخطار و تذکر خطاب به مدیران مربوطه است اما مشکل پسماند در گیلان فقط مربوط به رشت نبوده و این معضل تقریباً در تمامی شهرستانهای گیلان وجود دارد که باید چارهای در این باره اتخاذ شود.»
دادستان مرکز گیلان با اشاره به تشکیل پرونده قضایی در رابطه با پسماند سراوان در شعبه بازپرسی دادسرای گیلان گفت: «تضییع حقوق عمومی در حوزههای مختلف به دلیل عدم انجام تکالیف قانونی توسط مدیران سازمانها و ادارات و نهادهای عمومی در خصوص پسماند سراوان قطعی بوده و از این رو دادسرای استان در چارچوب قانونی برخورد قاطعانه با متخلفین را در دستور کار قرار داده است.»
این مقام مسئول در دادگستری استان گیلان افزود:« پروندهای در این خصوص تشکیل شده و کلیه موضوعات مربوطه از جمله تصفیهخانه شیرابه، کودآلی، نیروگاه زبالهسوز، قراردادها و نحوه مصرف بودجه اختصاص داده شده به پروژههای مربوط به پسماند سراوان در حال بررسی و رسیدگی قضایی است.»
وی با اشاره به ارجاع پرونده پسماند سراوان هیئت کارشناسی گفت: « پرونده پسماند سراوان با ارجاع به هیئت کارشناسی و احضار بعضی از مسؤولان و متولیان امر و استماع اظهارات شهود و مطلعین، مسیر مناسبی را طی مینماید و قطعاً با هرگونه تخلف و ترک فعل یا سوء جریان دارای وصف مجرمانه بدون اغماض برخورد خواهد شد و نتیجه به اطلاع مردم شریف استان خواهد رسید.»
به نظر می رسد اعلام وعده های بی اساس موجب دلسرد شدن مردم و ابعاد سوء در حوزه اجتماعی شده و امید است با ورود قوه قضاییه و برخورد با مسئولان متولی در صورت ترک فعل، معضل زباله سراوان رفع شود.