گیلان صدر: انتخاب یکی از بارزترین ویژگی های آدمیست، هر انسانی در زندگی بارها در موقعیت انتخاب قرار میگیرد و با انتخابهای خود مسیر زندگیاش را تعیین میکند و پرواضح است که با هر انتخاب درست میتواند سرمایههای مالی، عاطفی و انسانی خود را افزایش داده یا از آن محافظت کند.
اکنون که اعلام نتایج دانشگاهها نزدیک است، خیلی از افراد در موقعیت انتخابند، انتخاب بین بازار کار و ادامه تحصیل. این انتخاب خصوصا در مقاطع تکمیلی یکی از آن مواردیست که افراد بسیاری را سردرگم کرده است.
با توجه به شرایط دشوار و رقابتی بازار کار و از طرفی متاسفانه آسان شدن ورودی مقاطع ارشد و دکترا در بسیاری از رشتهها در سالهای اخیر، شاهد آن هستیم که افراد بسیاری در معرض یک انتخاب شاید اشتباه و به ظاهر راحتتر قرار میگیرند و با سردرگمی هرچه تمامتر پا به عرصه تحصیلات تکمیلی میگذارند.
این در حالیست که در اکثر کشورهای پیشرفته دنیا کسی به دنبال ادامه تحصیل میرود که علاقهای ویژه به کار پژوهشی دارد. اما در کشور ما آیا کیفیت فدای کمیت نمیشود؟! آیا ورودی دانشگاهها بهویژه در مقاطع تکمیلی با نیروی کار مورد نیاز با این سطح تحصیلات تناسب دارد؟!
اگر تناسبی ندارد پس چرا ورودی دانشگاهها را با سرعت هرچه تمامتر باز میکنند تا جوانان سالهای بیشتری را با بلاتکلیفی و سردرگمی به تحصیلات مثلا تکمیلی خود بپردازند، چه کسی پاسخگوی سالها تلاش و زحمت آنها خواهد بود.
و اما توصیهای دوستانه به شما هم نسلان و سرمایههای ارزشمند ایران زمین، به جای انتخاب متاسفانه قابل دسترستر، البته اگر هدف خاص و مشخص و چشماندازی به نسبت روشن از ادامه تحصیلتان دارید حتما به اهدافتان بپردازید، در غیر این صورت این بازار کار بسیار پر چالش و ناهموار را انتخاب کنید، چه بسا نتیجهاش از سالها تلاش پشت نیمکتهای خستهتر از ما بهتر خواهد بود.
با کسب یک مهارت و تخصص ابتدا شغلتان را تثبیت کنید و سپس به فکر ادامه تحصیل باشید. با توجه به ترندهای امروز یک مهارت و تخصص یاد بگیرید و زمانی را که قرار است صرف دانشگاه کنید به یادگیری مهارتهای لازم در بازار کار بپردازید.
در کسب مهارت بهدنبال علاقهتان بروید، مهارتهای فنی، هنری، آموزشی و حتی مهارتهای دنیای جدید مثل برنامهنویسی، گرافیک…و در این راه به شدت کوشا باشید. قطعا آینده اقتصادی بهتری خواهید داشت و در پایان سخنی با سیاست گذاران عرصه آموزش:
سرفصل های مقطع کارشناسی در رشته های مختلف مدتهاست به روز نشده است و از استانداردهای روز دنیا فاصله گرفته است. لازم است تیمی جوان، چابک و در عین حال دارای تجارب بین المللی بر روی این موضوع کار کنند تا فارغ التحصیلان ما مطالبی را بیاموزند که آنها را برای بازار کار به معنای واقعی آماده سازد.
محدثه محمدی، مدرس دانشگاه گیلان، مدیر مجموعه نخبگان جوان گیلان