آیین شب چله، میراث معنوی در طی قرون و اعصار بوده است.
به گزارش گیلان صدر، شهرود امیرانتخابی از تشدید نظارتها در شب یلدا خبر داد و گفت؛ آیین شب چله به عنوان یک رخداد فرهنگی میتواند در کنار سایر رسوم گیلانیان در جذب گردشگر تاثیر داشته باشد.
شهرود امیرانتخابی ادامه داد؛ در گیلان از سالیان گذشته جشن هایی مرسوم بوده که در فرهنگ، اندیشه و چگونگی معیشت گیل زنان و گیل مردان ریشه داشته و میتوان آن را نمادی از تمدن و باورهای مردمی دانست.
وی گفت؛ شب یلدا همچون سایر آیین ها، سنتی زیباست که نمادی از پیوند با مظاهر قدرت پروردگار در طبیعت را به نمایش گذاشته است.
دکتر امیرانتخابی شب یلدا را فرصتی مناسب در تحکیم روابط خانوادگی، دوستی و شهروندی دانست و ادامه داد مراسم شب چله، میراث معنوی در طی قرون و اعصار بوده و حفظ آن اصالتی باورنکردنی از منابع پایدار جاذبه های استان را به ارمغان می آورد.
مدیرکل میراث فرهنگی گیلان از تشدید نظارتها و بازدیدها در این شب گفت و تاکید کرد؛ کلیه مراکز گردشگری تحت نظارت این اداره کل میبایست جهت معرفی پکیج های پذیرایی و برنامه ها و اخذ مصوب نرخنامه مربوط به این شب اقدام نموده تا بر اساس آن ارائه خدمات نمایند.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان با اعلام شماره تماس ۳۳۶۱۸۴۶۵-۰۱۳ جهت ارتباط شهروندان با ستاد خدمات گردشگری به منظور هرگونه راهنمایی، پیشنهاد، انتقاد و حتی شکایت از سطح خدمات رسانی تصریح نمود نظارتها و بازدیدها در صورت لزوم مشترکاً با سایر دستگاه های مرتبط انجام گرفته و در صورت مشاهده هر گونه تخلف برخورد قانونی اعمال خواهد شد.
شایان ذکر است شب یلدا یا چله شب در گیلان آغاز پرشگون شب نشینی هاي پرشور و همدلانه ي مردم در طول زمستان بود که تا نزدیکی روزهاي نوروزي ادامه می یافت.
شاهنامه خوانی، فال هندوانه، خوردن هفت نوع میوه ي پاییزي و زمستانی، از رسوم قدیمی چله شب است که هنوز مردم به آن باور دارند.
برترین میوه ها، به، سیب، گلابی محلی (خوج) و ازگیل در آب نگه داشته شده است. تنقلات این جشن، انواع مرکبات و آجیل که در خانه برشته کرده بودند. تخم انواع صیفی را در تابستان جمع و خشک کرده، برنج و گندم بو داده ي مخلوط با کشمش شاهانی بود.
انواع شیرینی هاي خانگی ویژه ي شب چره هاي خانگی زمستانی، دوشاب برنج،حلواي کنجدي و کاکا (نوعی کیک خانگی محلی که با آرد، شکر، مغز گردو در تابه پخته می شد) را شامل بود.