• درباره ما
  • تماس با ما
یکشنبه 4 خرداد 1404
  • Login
  • خانه
  • اجتماعی
  • اقتصادی
  • سلامت
  • فرهنگی
  • پرونده ویژه
  • یادداشت
  • طنز
  • سایر رسانه ها
No Result
View All Result
گیلان صدر
No Result
View All Result

هر جا سلطه هست، افسانه هم هست!

25 خرداد 1399
in یادداشت
0
هر جا سلطه هست، افسانه هم هست!

گیلان صدر/ امیر حسین کریمی در مرور نوشت: فوکو جمله‌ی معروفی دارد: «هر جا سلطه هست، مقاومت هم هست» و بی شک می‌توان برای سلطه و مقاومت نمونه‌های زیادی را در تمام ابعاد زندگی اجتماعی ما برشمرد. اما من قرار نیست به فوکو بپردازم، قصدی هم ندارم تا روابط متقابل سلطه و مقاومت را تشریح کنم و از آن به برآوردی برای توصیف شرایط کنونی بپردازم.

بیشتر از ۹ ماه است که هر روز، همه‌ی خبرهایی را که در ایران اتفاق می‌افتد دنبال می‌کنم. در علوم ارتباطات «خبر» را واقعیتی تعریف می‌کنند که مخابره می‌شود. یعنی واقعیتی بدون جرح و تعدیل. اما کمی به عقب برگردیم، آیا در مدت زمانی که در بالاتر تعریف کردم خبری را سراغ دارید که در حد یک «واقعیت مخابره شده» باقی مانده باشد، به گوش رسیده و در نهایت کهنه شده باشد؟ من خیال نمی‌کنم؛ چرا که مدت‌هاست به این تغییر فکر کرده‌ام و برای من که دائما در معرض خبر بوده‌ام، خبرها علاوه بر بار روانی‌شان، با یک داستان افسانه‌ای یا یک افسانه‌ی داستانی هم ترکیب شده‌اند.

چرا این را می‌گویم؟

بهار ۹۸ بود که برای پوشش خبری سیل در استان خوزستان به جنوب کشور اعزام شدم. سیل ممکن است در هر جای دنیا رخ بدهد، خرابی به بار بیاورد، آسیب‌های انسانی یا اجتماعی بر جای بگذارد یا زیرساخت‌های کشوری را نابود کند؛ این اتفاق در کم‌شدت ترین حالتش می‌تواند تاثر ما را به خاطر از دست رفتن زندگی چند نفر برانگیزد و یا در شدیدترین حالت موجب یک فاجعه ملی شود و همه مردم را برای حل آن فاجعه با یکدیگر همدل کند. اما سیل خوزستان اگرچه ممکن بود همه یا ترکیبی از این‌ها باشد، اما «فقط» همه‌ی این‌ها نبود، چیزهایی داشت که ما پیش بینی نکرده بودیم؛ خبر، تبدیل به یک افسانه شده بود و افراد، یک مصاحبه‌شونده نبودند، جزیی کوچک یا بزرگ از یک اسطوره بودند.

مردم خوزستان با گفتن «ما در جنگ خانه‌هایمان را ترک نکردیم، در سیل هم ترک نمی‌کنیم» خانه‌هایشان را ترک نمی‌کردند، آن‌ها کنار هم می‌ایستادند، تا سینه در آبی که با هیچکس شوخی نداشت فرو می‌رفتند و در کنار هم کیسه‌های خاک و بلوک‌های سنگی و هر سد دیگری را مقابل آب می‌چیدند. این فقط یک خبر است؟ آدم‌هایی به صف ایستاده در کنار هم که با سینه‌هایشان در برابر آب، نماد ویرانگری آن روز ایستاده‌اند. انتهای گزارش آن روزم نوشتم: خوزستان یک تراژدی همیشگی است.

سلطه‌های مردسالارانه و نمادهای حماسه‌مآبانه

گمان نمی‌کنم کسی خبر قتل دختر نوجوان اهل تالش به دست پدرش را نشنیده باشد. این اتفاق رخ داد و جدای از همه جوانب اجتماعی و آسیب‌های فرهنگی آن، باید چشم ما را به چیزهایی باز می‌کرد. به روی این واقعیت که خشونت در خیابان است، در کوچه است، در خانه است، در اتاق خواب است و هر لحظه ممکن است یک انسان، هویت انسان دیگری را از بین ببرد بدون اینکه نگران باشد. رومینا اشرفی، با هیجان‌ها و امیدهای سیزده سالگی‌اش جایی در خاک تالش دفن شد، اما مردسالاری، قاعده‌ی خشونت‌بار پدرسالاری و سایه و عواقب بعدش همچنان در اطراف ما حرکت می‌کنند؛ آن‌ جا در تالش، در خیابانی در رشت، در یکی از خانه‌های تهران و در یکی از کوچه‌های غرب و شرق و جنوب این کشور. قتل رومینا چشم ما را به این حقیقت باز کرد اما من باز هم می‌خواهم به افسانه فکر کنم، افسانه در خبر فجیع قتل یک نوجوان به دست پدرش! مطالب مرتبط

به این داستان گوش دهید و تلاش کنید بدون در نظر گرفتن خبرهای قتل رومینا اشرفی در ذهن مجسمش کنید؛ پدری به بالین دو فرزندش می‌رود. فرزندانش هر دو خوابند. او داسی را از گوشه حیاط خانه‌شان بر می‌دارد، دو بار به گردن دختر ۱۳ ساله‌اش ضربه می‌زند. خون به بیرون فوران می‌کند، پسر کوچک این مرد در کنار خواهرش خوابیده (بیایید این روایت را بپذیریم که او از خواب بیدار نشده و خون سرخ خواهرش بر روی صورت او هم چکیده است) دختر در اثر ضربات داس کشته می‌شود، پدر با همان داسی که گردنش را بریده بود، موهایش را هم می‌برد، به دور دسته و دهانه داس می‌پیچد و داس خونی پوشیده شده با موی دخترش را در هوا می‌گیرد و روی بلندی جلوی خانه‌شان فریاد می‌زند: آبرویم را خریدم!

این صحنه‌ی یک فرزندکشی در حماسه‌های شاهنامه نبود، قصه‌ای در کتاب‌های خیال‌پردازانه ملت هند نبود، این اتفاق رخ داده است، در گیلان، به تاریخ یکم خردادماه ۹۹. حالا به اجزای این واقعیت نگاه کنید؛ داس، قتل، خون، مو، و فریاد پیروزی! دقیقا شبیه یک افسانه است برای نشان دادن قدرت نفوذ یک سلطه در رگ و پی ما. سلطه‌ی مردسالاری و پدرمآبی با این کار اجازه نمی‌دهد فراموش کنیم، او واقعیت را در کشکول افسانه می‌ریزد تا بر ذهن شرقی ما بیشتر اثر بگذارد و صریح‌تر ما را بترساند. حالا از خودمان بپرسیم: ما را چه سود فخر به فلک برفروختن، که با «یاس»ها با «داس» سخن گفته‌ایم؟

سرافکنده بر فراز چاه نفت

عمران روشنی مقدم، کارگر میدان نفتی یادآوران به دلیل پرداخت نشدن حقوق و معوقاتش دست به خودکشی زد. خبر مرگ یک کارگر، مثل همیشه غم‌انگیز است. احتمالا باز هم باید ما را به یاد لوایح حمایت از کارگر بیندازد یا چیزی از ایمنی در حین کار را به ما یادآوری کند. شاید بسیاری از کسانی که اصل خبر را ندادند گمان کنند که او به دلیل مشکلات شخصی‌اش به طرزی معمول به زندگی‌اش پایان داده است.

به این قصه هم گوش کنید؛ کارگری جوان از عهده تامین مخارج خانواده‌اش بر نمی‌آید. او روزی چندین ساعت در یکی از میدان‌های نفتی جنوب کشور کار می‌کند. نامش عمران است و چند ماهی می‌شود که حقوق دریافت نکرده است. او ۲۲ خرداد ۹۹ به زندگی خود به طرزی نمادین پایان داد؛ عمران روشنی‌مقدم خودش را با طناب از یکی از تاسیسات آهنی این میدان نفتی حلق‌آوزیر کرد. او قبل از مرگ به شرکت پیمانکاری صاحب قراردادش زنگ زده و گفته بود: دیگر نمی‌توانم برای خانواده‌ام چیزی بخرم.

چند ساعت است که درگیر آخرین تصویر او شده‌ام، به تلفن آخرش فکر می‌کنم و پیکر آویزانش که با طنابی میان زمین و آسمان رهاست، رهایم نمی‌کند. خبر خودکشی او هم نمی‌تواند صرفا یک «خبر» باشد. به اجزای این خبر نگاه کنید؛ یک میدان نفتی، کارگری در همین میدان، یک طناب، پیکری رها در هوا و تلفن آخری که همه‌ی حقیقت را توی صورت ما می‌کوبد. عمران روشنی‌مقدم به افسانه‌ای ترین شکل ممکن از همه ما انتقام گرفت؛ او خودش را کنار چیزی به نام «نفت» ثبت کرد. حالا هر قصه‌ای از جنوب، از نفت، از کارگر که بنویسیم او جزیی از آن است. عمران قسمتی از ناخودآگاه جمعی ما شد و به همین خاطر مرگش، فقط یک «خبر» نیست، اجزا دارد، قصه دارد، تراژدی دارد و یک افسانه‌ی تراژیک است.

چرا می‌گویم در برابر سلطه، افسانه بالیده است؟

این‌ها چند خبر از بی شمار خبرهای تلخ این این روزها بود. هر کدام از آن‌ها خبر از بازتولید نوعی خاص از سلطه می‌دهند، سلطه‌ی مردسالاری، سلطه‌ی کار و کارفرما و بیکاری و بیشتر از همه سلطه‌ی خشونت. اما حرف فوکو دیگر برای امروز ما کافی نیست. ما در برابر سلطه‌ی خشونت مقاومت نمی‌کنیم بلکه دست به ساختن افسانه‌ای می‌زنیم که تا ابد شتک‌های خونش بر چهره‌مان باقی بماند. وقتی که دیگر سرمایه‌ای پشت سرمان نیست و سلطه‌ی بیکاری از عرق، غرقمان می‌کند به مقاومت برای گرفتن حق کارمان روی نمی‌آوریم، بلکه افسانه‌ی مرگمان را متولد می‌کنیم تا برای همیشه یک تصویر معلق از تاسیسات نفت، در دیوارها، خاطره‌ها و کتاب‌ها ثبت شود. این، تراژدیِ ذهنِ شرقیِ مشتاقِ ناکامی ماست، تصویری از همه‌ی ما! در برابر سلطه، افسانه بالیده

Tags: افسانهامیر حسین کریمیسلطهگیلان صدر

نوشته مشابه

پیوستن به شبکه جهانی شهرهای تالابی نقطه عطفی برای بندر کیاشهر

پیوستن به شبکه جهانی شهرهای تالابی نقطه عطفی برای بندر کیاشهر

by shahed
2 بهمن 1403
0

گیلان صدر: دکتر حدیث لقمانی؛ با گسترش جمعیت شهری و روستایی ، تمایل به دست اندازی به تالاب‌ها  بیشتر شده است تا جایی که سبب تخریب تالاب ها و از بین رفتن  این  اکوسیستم‌ارزشمند که باید به عنوان منابعی حیاتی برای حفظ گونه‌های مختلف جانوری، بهبود کیفیت آب و هوا،...

تحلیلی بر وضعیت جنگل های شمال بعد از تنفس

تحلیلی بر وضعیت جنگل های شمال بعد از تنفس

by shahed
2 فروردین 1403
0

اختصاصی_گیلان صدر_یادداشت مهرداد نیکوی؛ دکترای مهندسی جنگل؛ به مناسبت روز جهانی جنگل انتظار می رفت تا با اجرای تنفس جنگل شرایط جنگل های شمال ایران از نظر کمی و کیفی بهبود یابد ولی در این بین آنچه اتفاق افتاد خروج مدیریت از جنگل های شمال ایران بود. تنفس جنگل باعث...

نگاه منطقه‌ای و تمرکز بر واقعیت‌ها؛ شرط تحقق توسعه

نگاه منطقه‌ای و تمرکز بر واقعیت‌ها؛ شرط تحقق توسعه

by shahed
29 اسفند 1402
0

قاسم رضائیان، رئیس اتاق رشت در یادداشتی ضمن تأکید بر واقع‌گرایی و هماهنگی برای تحقق توسعه، نگاه منطقه‌ای و تمرکز بر واقعیت‌ها و آمار دقیق را از شروط رسیدن به توسعه عنوان کرد. دوره دهم هیات نمایندگان اتاق ایران تقریباً با برنامه هفتم توسعه مصادف شده که این تقارن، فرصت...

جذب سرمایه گذار کلید توسعه اقتصادی گیلان

جذب سرمایه گذار کلید توسعه اقتصادی گیلان

by shahed
12 بهمن 1402
0

گیلان صدر؛ نعمت الله پژوهنده: مدیران ارشد حوزه صنعت استان، نباید سرمایه گذار را با چالش‌های متعدد رها کرده و او را درگیر بوروکراسی های پیچیده و دست و پاگیر کنند؛ سرمایه گذاری یکی از راه های توسعه استان گیلان است و ورود سرمایه گذار به استان منجر به تولید...

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین اخبار

رویداد ملی «سفیران خلیج‌فارس» با مشاركت پیشكسوت گیلانی قایقرانی و پاروزنی از فارور تا كیش

پرداخت اضافه کاری نیروهای شرکتی بر اساس مصوبه جدید شورا

جشنواره چای با حضور مصطفی راغب روز جمعه در جزیره استخر لاهیجان برگزار می شود

منطقه آزاد انزلی میزبان شانزدهمین نشست خبری سخنگوی دولت

تاکید بر کیفیت و تسریع پروژه‌های آسفالت شهری در رشت

آغاز عملیات نهضت آسفالت در لاهیجان

اصلاح و بازسازی ۶۰۰۰ كیلومتر دیگر از شبكه‌های فرسوده برق گیلان

تلاش برای ارتقای فرهنگ کتابخوانی در منطقه آزاد انزلی

27 هزار متر مربع زمین در گیلان برای احداث مسکن اقشار کم‌درآمد تامین شد

شهردار لاهیجان از آغاز عملیات آسفالت سال ۱۴۰۴ خبر داد

ضرورت مقابله با افراد فاقد صلاحیت در امور درمانی

در کلانشهر رشت فقط ۴۰ دستگاه اتوبوس تردد دارد

اخبار پربازدید

بازگشت مرد باروتی به شهرداری رشت/ محمود باقری خطیبانی مشاور اجرایی شهردار رشت شد

بازگشت مرد باروتی به شهرداری رشت/ محمود باقری خطیبانی مشاور اجرایی شهردار رشت شد

14 آبان 1398
حرمت داری و درک کارکنان و مراجعان مهمترین اصل و گام اول موفقیت در مدیریت است

حرمت داری و درک کارکنان و مراجعان مهمترین اصل و گام اول موفقیت در مدیریت است

12 تیر 1399
برگزاری ۹۰۰ برنامه در ۱۰۳ نقطه استان با حضور خادمان رضوی

برگزاری ۹۰۰ برنامه در ۱۰۳ نقطه استان با حضور خادمان رضوی

7 اردیبهشت 1404
منطقه آزاد انزلی میزبان شانزدهمین نشست خبری سخنگوی دولت

منطقه آزاد انزلی میزبان شانزدهمین نشست خبری سخنگوی دولت

20 اردیبهشت 1404
کاروان خورشید به گیلان رسید

کاروان خورشید به گیلان رسید

9 اردیبهشت 1404
مسئولان استان پاسخگو باشند/نهاد صادر کننده مجوز خانه عفاف فخر در گیلان کیست؟

مسئولان استان پاسخگو باشند/نهاد صادر کننده مجوز خانه عفاف فخر در گیلان کیست؟

17 آبان 1400

اخبار پر اشتراک

  • راه اندازی سامانه نوبت دهی تلفن همراه در مراکز درمانی تامین اجتماعی گیلان

    راه اندازی سامانه نوبت دهی تلفن همراه در مراکز درمانی تامین اجتماعی گیلان

    1776 shares
    Share 710 Tweet 444
  • مسئولان استان پاسخگو باشند/نهاد صادر کننده مجوز خانه عفاف فخر در گیلان کیست؟

    1642 shares
    Share 657 Tweet 411
  • اولین مرکز اختلالات اُتیسم استان با سرمایه گذاری بخش خصوصی در رشت افتتاح شد

    1408 shares
    Share 563 Tweet 352
  • هشدار در خصوص خطر اپلیکیشن لایکی برای نوجوانان/در لایکی هیچ مرز اخلاقی مشخصی وجود ندارد

    1268 shares
    Share 507 Tweet 317
  • شرح فاجعه؛ نامهٔ آسیا ابتهاج به مسعود بهنود

    1253 shares
    Share 501 Tweet 313

گیلان صدر

دسترسی سریع

  • درباره ما
  • تماس با ما

شبکه های اجتماعی

کلیه حقوق مادی و معنوی مطالب این پایگاه خبری_تحلیلی محفوظ میباشد.

استفاده از مطالب با ذکر منبع بلا مانع میباشد . انتشار مطالب به معنی تایید محتوای آنها نیست |  سئو کیورد

No Result
View All Result
  • خانه
  • اجتماعی
  • اقتصادی
  • سلامت
  • فرهنگی
  • پرونده ویژه
  • یادداشت
  • طنز
  • سایر رسانه ها

eRasaneh_Trustseal(82722, true);

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In