معاون سازمان میراث فرهنگی و گردشگری گیلان گفت : پروژه شهر تاریخی گسکر درسال ۹۸ کددار شده اما به علت ممانعت منابع طبیعی گیلان بلاتکلیف مانده و باید هرچه سریعتر وضعیت آن برای واگذاری مشخص شود .
گیلان صدر: ولی جهانی در حاشیه افتتاح فاز اول پروژه تاریخی مناره آجری بازار گسکر در نزدیکی شهر صومعه سرا گفت : بزرگترین شهر دوره اسلامی کشور در شهرستان صومعه سرا به عنوان محوطه هفت دغنان گسکر معرفی شده است .
وی با اشاره به اینکه حریم هفت دغنان درسال ۸۰ در فهرست آثار ملی ثبت شده ، اظهارداشت: بخشی از این پروژه ملی در اختیار منابع طبیعی و شرکت شفارود است که تمام محدوده را مسدود کرده و امکان ورود و استفاده برای گردشگر وجود ندارد .
جهانی با اشاره به اینکه سابقه این شهر متعلق به دوره سلجوقیان می باشد ، افزود: اوج شهر نشینی این شهر به زمان صفویه برمی گردد که از اصول اولیه شهرنشینی دوحمام ، سه پل خشتی و آثار کاوش شده آن به خوبی قابل مشاهده است .
معاون سازمان میراث فرهنگی و گردشگری گیلان در ادامه با اشاره به اینکه دو شهر گسکر و لاهیجان از قدیمی ترین شهرهای گیلان بوده است ، عنوان کرد : شهر تاریخی گسکر قدیم با کشورهای روسیه و آذربایجان مبادلات اقتصادی و تجاری داشته است.
وی در ادامه با اشاره به اینکه حمام تاریخی کسما هم در اختیار اوقاف گیلان است، گفت : براساس اصل ۹۸قانون اساسی و طبق برنامه ششم توسعه دولت دستگاه دولتی مذکور موظف به ساماندهی ومرمت بنا هستند .
جهانی با اشاره به اینکه ۷۰۰میلیون تومان برای مرمت حمام کسما هزینه شده است، افزود: طبق مذاکرات انجام شده این حمام تاریخی قابلیت آن را دارد که به بخش خصوصی واگذار شود و یا به موزه مردم شناسی تبدیل گردد .
رییس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی صومعه سرا هم درآغاز این مراسم اظهارداشت: طی دوسال برای مرمت این بنا ۹۰ میلیون تومان اعتبار هزینه شده است .
علیرضا مهرگان با اشاره به اینکه مناره آجری مربوط به دوران صفوی است ،افزود: برای توسعه و اجرای فاز دوم این پروژه با تلاش مسوولان ۵۰۰میلیون تومان اعتبار دیگر تامین شده است .
وی در ادامه افزود: مناره آجری با شماره ۲۶۸۱ در فهرست آثار ملی ایران بهثبت رسیده که بر اثر زلزله حدود ۱۷ متر آن فرو ریخت و اکنون این مناره ۱۳ متر ارتفاع دارد و در تلاشیم ارتفاع مناره را به اندازه اولیه برسانیم./ایرنا