نشست تخصصی بررسی چالشهای موجود پیرامون سگهای بیسرپناه در سطح شهر رشت با همکاری پایگاههای خبری تحلیلی رشت20، گیلان صدر،گیل ابراز و سپیدخبر برگزار شد.
اختصاصی/ به گزارش گیلان صدر، در این جلسه یکی از حامیان حیوانات با انتقاد از عملکرد پیمانکاران در این عرصه گفت: اقداماتی مثل عقیمسازی به دلیل چرخه طبیعی زندگی حیوانات روش منطقی نبوده و نقاهتگاه هایی که حیوانات در آن نگهداری میشوند بیشتر تبعات منفی به همراه دارد. پیشازاین نیز با حضور یک پیمانکار شاهد بروز مشکلات فراوانی بودیم که حتی ماجرا به قفل شدن درهای سوله نگهداری از سگها که بعداً سوله مرگ خوانده شد نیز کشیده شد و پیمانکار به دلیل دغدغههای مالی خود در را به روی حامیان حیوانات و NGO ها بست!
نیما محمدی، یکی دیگر از حامیان حیوانات حاضر در این نشست با بیان اینکه تاکنون آمار دقیقی از جمعیت سگهای بیسرپناه در شهر رشت وجود ندارد، افزود: عقیمسازی سگها روش موفقی در سطح شهر رشت نبوده و در طی مدت ۳ سالی که شهرداری رشت این کار را آغاز کرده، زاد و ولد سگها حتی بیشتر نیز شده است.
وی با انتقاد از عدم تعامل دستگاههای ذیربط در این زمینه گفت: الگوبرداری از کشورهای دیگر برای استان و شهر ما روش مناسبی نبوده و بهتر بود بهجای هزینه کردن برای روشهای منسوخ، بودجه تحقیقاتی در این زمینه به کارشناسان تعلق میگرفت. گفته میشد پیش از آن شهرداری اقدام به معدوم کردن سگها میکرد و پس از اعتراضات شهروندان کار به راهاندازی سوله برای نگهداری کشیده شد. ما باید به این نتیجه برسیم که کپیبرداری بدون شناخت و بومی سازی الگو سبب بروز فاجعه میشود.
این فعال حامی حیوانات با بیان شناسایی دقیق سگها در محلات و پلاک گذاری آنها گفت: وضعیت نگهداری سگها در سولهها اصلاً مناسب نبوده و یک معضل جدی محسوب میشود. ضمن اینکه در پناهگاهها و یا نقاهتگاههای موجود در سطح شهر رشت متأسفانه سگهای سالم و بیمار باهم نگهداری و باعث انتقال بیماری بین سگها میشود.
از سوی دیگر شاهد تغییر محل زندگی سگها و انتقال آنها به مناطق دیگر شهر توسط برخی از افراد هستیم. واقعیت طبیعت این است که این سگها به دلیل آنکه نمیتوانند محل زندگی خود را در همان مکان فراهم و فاکتورهای غذایی خود را ایجاد کنند، کیلومترها راه رفته و به محل قبلی خود باز میگردند. برای مثال این اتفاق برای سگی ماده رخ داد که تک تک تولههای خود را به محل قبلی زندگی اش بازگرداند.
محمدی تصریح کرد: با از بین بردن سگها در سطح شهر معضلات جدی دیگری به وجود میآید. اگر سگ در منطقهای نباشد گربه، موش و سایر موجودات افزایش خواهند یافت و در واقع با حذف سگ از چرخه، مشکلات جدیدتری برای شهر ایجاد میشود.
وی یکی از مشکلات اصلی ما در ایران را عدم ثبت نژاد سگ دانست که یک اقدام زیرساختی محسوب میشود.
مدیرعامل سازمان پسماند استانداری گیلان نیز در این جلسه، ضمن ابراز رضایت از برگزاری چنین نشستهایی گفت: در جلسات آتی افرادی که تخصص تنوع زیستی هم در این زمینهدارند، باید حضورداشته باشند تا نتایج برگزاری این جلسات به خروجیهای مثبتی منتج شود.
شهشهانی، با بیان دستورالعمل کنترل جمعیت سگهای بیسرپناه گفت: یکی از اهداف این دستورالعمل ارتقای سطح آگاهیهای عمومی در خصوص رعایت اصول بهداشتی در مواجهه با حیوانات مزاحم با اولویت سگهای بیسرپناه است.
بهراد ذاکری نیز با بیان اینکه رسالت رسانهها در این زمینه بسیار سنگین بوده، گفت: این مسئله باید در ابعاد مختلف بهصورت تخصصی موردبررسی قرار بگیرد.
عضو شورای اسلامی شهر رشت اظهار کرد: سگها بهصورت ذاتی به هیچکسی آسیب نمی رسانند مگر آنکه خود را در خطر ببینند. وی افزود: با فرهنگسازی بسیاری از معضلات ترس از سگهای بیپناه توسط جامعه قابلپیشگیری است.
ذاکری در ادامه، با بیان اینکه روشهای علمی باید جایگزین روشهای سنتی در جمعآوری سگهای آزاد شود، تصریح کرد: درصد افرادی که دغدغه واقعی برای ساماندهی سگهای بلا صاحب دارند بسیار محدود بوده و نهایتاً 15 الی 20 درصد جمعیت شهری را شامل میشوند. در این بین رسانهها باید با کمک مدیریت شهری با فرهنگسازی در این قضیه، به امنیت این حیوانات کمک کنند. همچنین میبایست سگهای بیسرپناه شناسنامهدار شوند و مشخص شود که هر یک چه بیماریهایی دارند و واکسیناسیون و عقیمسازی آنها با توجه به ریسک بارداری، سن مرگ، عمر سگ، تعداد آنها و… بررسی و انجام شود.
ذاکری، با اشاره به اینکه سگها باید پلاک گذاری شوند، گفت: با رایزنیهای انجامشده، دامپزشکی قرار است، سگهای شناسنامهدار را بهصورت رایگان واکسینه نماید. از سوی دیگر سازمان آتشنشانی ما متأسفانه بهصورت تخصصی در مواجهه با سگهای بیسرپناه آموزش لازم را ندیده است و باید برای این موضوع نیز برنامهای درست داشت.