• درباره ما
  • تماس با ما
یکشنبه 2 شهریور 1404
  • Login
  • خانه
  • اجتماعی
  • اقتصادی
  • سلامت
  • فرهنگی
  • پرونده ویژه
  • یادداشت
  • طنز
  • سایر رسانه ها
No Result
View All Result
گیلان صدر
No Result
View All Result

چرا گیلانی‌ها با دست غذا می‌خورند؟!

7 آبان 1397
in اخبار مهم, اسلایدشو, فرهنگی, یادداشت
0
چرا گیلانی‌ها با دست غذا می‌خورند؟!

گیلان صدر:مرسوم بوده که گیلانی‌ها غذا را در سکوت و با دست می‌خوردند و از قاشق چوبی فقط برای برداشتن خورش و ماست استفاده می‌کردند. البته هنوز هم در بسیاری از مناطق گیلان و رستوران‌های سنتی مردم ترجیح می‌دهند غذا را همچنان با دست بخورند.

مردم خطه گیلان قبل و بعد از خوردن غذا، دست‌هایشان را می‌شستند. همچنین گالش‌ها(دامداران کوه نشین)، پلو و شیرگرم را در لاوک چوبی می‌ریختند و هر کس از جیب خودش قاشق خوش تراشی از چوب شمشاد یا گلابی بیرون می‌آورد و دست جمعی شیرپلا(شیربرنج) می‌خوردند. هنوز هم بسیاری از گالش‌ها از همین شیوه استفاده می‌کنند.

همچنین در فرهنگ خوراک مردم گیلان نوشته مسعود پورهادی نیز آمده است: روستایی‌های جلگه نشین، برنج کته پز را با دست به اندازه یک لقمه مشت می‌کردند و آن را به صورت کوفته در می‌آوردند و در دهان می‌گذاشتند. گیلانی‌ها در اصطلاح به این لقمه «پلا موشته» می‌گفتند.

در برخی منابع نیز اعلام شده که اسلام سفارش کرده، بهتر است انسان غذای خود را با دستان خود، بویژه دست راست میل کند. دراین باره از رسول خدا (ص)نقل شده که در مجلسی، قاشقی برای آن حضرت آوردند و پیامبر فرمود: «آدمی را گرامی داشتیم به این که انگشتان را به وی عطا کردیم» .سپس قاشق ها را بردند و حضرت با انگشتان خود غذا میل کرد.

ناگفته نماند که شیوه‌ی غذا خوردن با دست در منطقه سیستان و بلوچستان و برخی از مناطق خوزستان در ایران، همچنین در بسیاری از کشورهای آسیای شرقی و عربی نیز مرسوم است.

اما مینا رضایی-پژوهشگر- که برای تهیه فرهنگ خوراک مردم گیلان، پژوهش‌های میدانی انجام داده است، در این باره به ایسنا، می‌گوید: زمانی که در این زمینه با پیرمردها و پیرزن‌های مناطق گیلان گفت‌وگو می‌کردیم، معتقد بودند دست نه تنها در غذا خوردن بلکه برای پخت خوراک، انرژی خودش را دارد و زمانی که خوراک‌ها با دست درست می‌شوند، سالم‌تر هستند.

او ادامه می‌دهد: برداشت من از این پژوهش این چنین است که شاید مردم فکر می‌کردند با استفاده از ابزار دیگر در پخت و پز، خواص آن غذا تحت تاثیر مواد شیمایی موجود در آن ابزار قرار بگیرد اما وقتی مقالات دیگر در این باره را می‌خوانیم متوجه می‌شویم دلیل اصلی استفاده از دست در پخت و پز یا غذا خوردن همان تبادل انرژی بین طبیعت و انسان بوده و مردم معتقد بودند بدن انسان هر چیزی که طبیعی است، بهتر می پذیرد.

این پژوهشگر اضافه می‌کند: البته در حال حاضر هم درباره این موضوع صحبت هست که وقتی غذا با دست خورده می‌شود، حجم کمتری از آن در دست جا می‌گیرد به همین دلیل معده برای داشتن آنزیم های هضم آماده می‌شود تا عمل هضم غذا آسانتر صورت بگیرد اما زمانی که از قاشق استفاده می‌کنیم، حجم بیشتری از غذا وارد معده و موجب نفخ و سنگینی در فرد می‌شود.

رضایی می‌گوید: در گذشته‌ نه فقط در ایران و گیلان، بلکه در هرجای دنیا هر چیز خارجی موجب واکنش انسان می‌شد، قاشق و چنگال هم همین حکم را داشته و فرد برای بردن غذا به سمت دهانش به شکل راحت‌تری از دستش کمک می‌گرفته تا اینکه قاشق به سمت دهان ببرد.

او درباره اینکه چرا ارتباط با طبیعت از طریق قاشق‌های چوبی دست تراش برقرار نمی‌شده است، توضیح می‌دهد: در سلسله مراتب بعدی قاشق چوبی در خوردن غذا جایگزین شده است این در حالی است که مردم در مناطق دیگر ایران از قاشق فلزی استفاده می‌کردند. حتی برای هم زدن یا پخت بسیاری از غذاها کدو قلیانی را به دو نیم تقسیم می‌کردند و از گودی آن به عنوان ملاقه برای هم زدن خوراک‌هایی با حجم زیاد مثل رُب و آش استفاده می‌کردند. من نیز همچنان از قاشق و لیوان چوبی برای غذاخوردن استفاده می‌کنم.

این پژوهشگر با بیان اینکه این امر در روستاهای مناطق مختلف گیلان متفاوت است، می‌گوید: در ارتفاعات تالش رُب دوشاب اربه پخته می‌شود. «اربه» نوعی خرمالوی وحشی است که در ارتفاعات تالش و برخی نواحی جلگه‌ای گیلان مثل شَفت و صومعه سرا عمل می‌آید که برای افراد کم خون و زنان باردار فوق‌العاده مفید است و برای همزدن دوشاب از نوعی درخت به نام کیش که همان شمشاد است، استفاده می‌شده است.

Tags: دستغذاگیلان

نوشته مشابه

پرسش‌های بی‌پاسخ؛ سکوتی به ضرر مردم رشت

پرسش‌های بی‌پاسخ؛ سکوتی به ضرر مردم رشت

by shahed
1 شهریور 1404
0

اختصاصی/ گیلان صدر: با گذشت چند هفته از انتشار گزارش‌های گیلان‌صدر درباره حمایت‌های شهرداری رشت از موکب خدام‌ العتره، پاسخی از سوی مدیران شهری یا نهادهای مرتبط داده نشده است. این سکوت در حالی ادامه دارد که بر اساس قوانین کشور، نهادهای عمومی مکلف به شفافیت و پاسخگویی هستند. بی‌توجهی...

تنظیم بازار یا تنظیم وعده‌ها؟

تنظیم بازار یا تنظیم وعده‌ها؟

by shahed
30 مرداد 1404
0

اختصاصی/ گیلان صدر:وزیر جهاد کشاورزی در سفر یک روزه اش به گیلان، با اعتمادبه‌نفس اعلام کرد: «امسال روند تنظیم بازار برنج و چای دقیق‌تر و به موقع انجام می‌شود.» این جمله روی کاغذ قشنگ است، اما در کوچه و بازار گیلان، معنایش چیزی جز تناقض و طعنه ندارد. برنج ایرانی...

توسعه همکاری‌های هوایی در گیلان با محوریت منطقه آزاد انزلی

توسعه همکاری‌های هوایی در گیلان با محوریت منطقه آزاد انزلی

by shahed
29 مرداد 1404
0

به گزارش گیلان صدر و به نقل از مدیریت روابط‌عمومی و امور بین‌الملل سازمان منطقه آزاد انزلی، مصطفی طاعتی مقدم، رئیس هیئت‌مدیره و مدیرعامل سازمان در یک برنامه کاری مشترک با هادی حق‌شناس استاندار گیلان؛ با مدیران صنعت هوایی کشور در خصوص سازوکارهای توسعه حوزه‌های کاری فرودگاه رشت که به...

آغاز ساماندهی ۴۰ سال دفن سنتی زباله در لاهیجان با ۳۵ میلیارد تومان

آغاز ساماندهی ۴۰ سال دفن سنتی زباله در لاهیجان با ۳۵ میلیارد تومان

by shahed
28 مرداد 1404
0

شهردار لاهیجان از جذب مبلغ ۳۵ میلیارد تومان اعتبار برای پروژه تصفیه خانه و دفن بهداشتی زباله شهر لاهیجان خبر داد. به گزارش گیلان صدر و به نقل از اداره ارتباطات و امور بین الملل شهرداری لاهیجان، رضا زنده دل در گفت و گویی افزود: پس از پیگیری ها و...

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین اخبار

پرسش‌های بی‌پاسخ؛ سکوتی به ضرر مردم رشت

تنظیم بازار یا تنظیم وعده‌ها؟

اختتامیه سومین مسابقه سراسری عکاسی «امروز عاشورا» در منطقه آزاد انزلی | معرفی برگزیدگان و یادبود استاد فرشچیان

توسعه همکاری‌های هوایی در گیلان با محوریت منطقه آزاد انزلی

آغاز ساماندهی ۴۰ سال دفن سنتی زباله در لاهیجان با ۳۵ میلیارد تومان

صندلی‌هایی که با رأی مردم خالی نمی‌شوند!

بحران زباله در گیلان؛ تصمیمی که بحران را جابه‌جا کرد، نه حل

بحران جمعیت و ستادهای بدون خروجی

عیادت استاندار گیلان از جنگلبان مجروح تالش؛ تأکید بر برخورد قاطع با قاچاقچیان مسلح

آمار جدید نصب کنتورهای هوشمند برق در گیلان

اظهارات پرهزینه‌ای که امنیت ملی را نشانه می‌رود

صنایع کوچک، موتور اشتغال ۲۷ درصدی گیلان

اخبار پربازدید

بازگشت مرد باروتی به شهرداری رشت/ محمود باقری خطیبانی مشاور اجرایی شهردار رشت شد

بازگشت مرد باروتی به شهرداری رشت/ محمود باقری خطیبانی مشاور اجرایی شهردار رشت شد

14 آبان 1398
جنگل ها و چالش تغییرات اقلیمی

جنگل ها و چالش تغییرات اقلیمی

11 مرداد 1404
شهرداری رشت، وظایف قانونی و هزینه‌کردهای خارج‌ازمتن

شهرداری رشت، وظایف قانونی و هزینه‌کردهای خارج‌ازمتن

15 مرداد 1404
وقتی همه «خبرنگار» می‌شوند؛ بحران خبررسانی در گیلان

وقتی همه «خبرنگار» می‌شوند؛ بحران خبررسانی در گیلان

19 مرداد 1404
برنامه‌ ویژه شب اربعین در لاهیجان با حضور چهره‌های مذهبی

برنامه‌ ویژه شب اربعین در لاهیجان با حضور چهره‌های مذهبی

15 مرداد 1404
پرسش‌های بی‌پاسخ؛ سکوتی به ضرر مردم رشت

پرسش‌های بی‌پاسخ؛ سکوتی به ضرر مردم رشت

1 شهریور 1404

اخبار پر اشتراک

  • راه اندازی سامانه نوبت دهی تلفن همراه در مراکز درمانی تامین اجتماعی گیلان

    راه اندازی سامانه نوبت دهی تلفن همراه در مراکز درمانی تامین اجتماعی گیلان

    1786 shares
    Share 714 Tweet 447
  • مسئولان استان پاسخگو باشند/نهاد صادر کننده مجوز خانه عفاف فخر در گیلان کیست؟

    1651 shares
    Share 660 Tweet 413
  • اولین مرکز اختلالات اُتیسم استان با سرمایه گذاری بخش خصوصی در رشت افتتاح شد

    1416 shares
    Share 566 Tweet 354
  • هشدار در خصوص خطر اپلیکیشن لایکی برای نوجوانان/در لایکی هیچ مرز اخلاقی مشخصی وجود ندارد

    1278 shares
    Share 511 Tweet 320
  • شرح فاجعه؛ نامهٔ آسیا ابتهاج به مسعود بهنود

    1260 shares
    Share 504 Tweet 315

گیلان صدر

دسترسی سریع

  • درباره ما
  • تماس با ما

شبکه های اجتماعی

کلیه حقوق مادی و معنوی مطالب این پایگاه خبری_تحلیلی محفوظ میباشد.

استفاده از مطالب با ذکر منبع بلا مانع میباشد . انتشار مطالب به معنی تایید محتوای آنها نیست |  سئو کیورد

No Result
View All Result
  • خانه
  • اجتماعی
  • اقتصادی
  • سلامت
  • فرهنگی
  • پرونده ویژه
  • یادداشت
  • طنز
  • سایر رسانه ها

eRasaneh_Trustseal(82722, true);

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In