اختصاصی/گیلان صدر،رقیه صدری:مسعود حلاج پور، مدیر جوانیست که اغلب نزدیکانش ویژگی او را عملگرایی میدانند. خصوصیتی که خود نیز آن را تایید میکند. او تاکید دارد کارهای زیادی انجام شده که رسانه ها به آنها چندان نمی پردازند.گفتگوی اختصاصی گیلان صدر با مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان را در ادامه میخوانید:
حلاج پور با اشاره به همزمانی تصدی خود بر این سمت با شیوع بیماری کرونا و خسارت های آن به صنعت گردشگری گیلان میگوید: تلاش من و همکارانم برنامه ریزی هایی درجهت توسعه اشتغال مرتبط با حوزه گردشگری و ظرفیت سازی برای پسا کرونا بوده است.
او در ابتدا از تعاملات مستمر با شهرداری و شورای شهر رشت در جهت عملیاتی کردن برنامه هایش میگوید و موافقت شورای شهر رشت برای ایجاد پنج موزه تخصصی مورد نیاز در پنج ساختمان تاریخی مهم شهر رشت (عمارت ساعت شهرداری رشت، عمارت کلاه فرنگی، عمارت خانه میرزا، عمارت میرزا خلیل رفیع و مریضخانه سابق در بافت تاریخی شهرداری رشت) را براساس بند الف ماده ۹۹ برنامه توسعه که دستگاه های اجرایی را مکلف به حفظ و مرمت و نگهداری ساختمان های ثبت ملی خود می کنند، گام مهمی برای حفظ و احیای فرهنگ و تمدن غنی شهر رشت، میداند.
او ادامه میدهد: در همین رابطه برای تحقق بودجه این پروژه، به همراه اسماعیل حاجی پور، رییس وقت شورای اسلامی شهر رشت، رایزنی ها را در تهران و نزد دکتر نوبخت آغاز کردیم و با حمایت دکتر مونسان، وزیر میراث فرهنگی کشور، بودجه قابل توجهی به این منظور به گیلان اختصاص پیدا کرد که مراحل فنی کار آن نیز آغاز شده است.
حلاج پور گفت: در تلاش هستیم برخی ساختمان های تاریخی که در حال حاضر از آنها استفاده دولتی میشود، از فضای اداری خارج و به موزه تخصصی اختصاص یابد. به طور مثال؛ عمارت کلاه فرنگی به موزه هنرهای سنتی نظیر رشتی دوزی که اکنون این اثر فاخر گیلان ثبت ملی نیز شده است، اختصاص خواهد یافت.
او با یادآوری اتفاق ثبت ملی صنایع دستی چهار روستای گیلان، گلیم بافی روستای عنبران ، شالبافی روستای ارده، چوب تراشی روستای شالما و سفالگری سنتی روستای جیرده گفت: اکنون استان گیلان هفت شهر و روستای صنایع دستی دارد. به علاوه اینکه در سال گذشته بحث ثبت جهانی روستای قاسم آباد رودسر مطرح شد و با پیگیری های صورت گرفته،اکنون جزو چهارده شهر و روستای ثبت جهانی ایران است که حکم دبیرخانه ای آن نیز دریافت شد.
مدیر کل میراث فرهنگی گیلان با اشاره به ضرورت ایجاد زنجیره ارزش و خدمات در راستای پذیرش گردشگران گفت: از کلیه دستگاه های اجرایی که ساختمان های ثبت ملی در اختیار دارند، درخواست شده که در حوزه فرهنگ نقش آفرین باشند. به طور مثال موفق شدیم در مدرسه تاریخی شهید بهشتی رشت، موزه علمی سنجش و اندازه گیری را راه اندازی کنیم . در این مورد پس از استان آذربایجان، استان پیشروی کشور هستیم. همچنین در تلاش هستیم موزه اسناد را نیز در این مدرسه داشته باشیم . با رایزنی های انجام شده با جهاد کشاورزی نیز در نظر داریم باغ موزه تخصصی پیراشناسی گیلان راه اندازی شود تا بتوانیم در این مکان ادوات کشاورزی را که حوزه قالب اقتصاد گیلان است، در کنار خدمات، معرفی کنیم.
حلاج پور سرمایه گذاری در قالب جدیدی همچون بوتیک هتل ها را برای حفظ و نگهداری خانه های تاریخی با معماری بومی بسیار ارزشمند دانست و افزود: تاکنون برای اینکار چندین موافقت اصولی صادر شده و امیدواریم با تلاش این سرمایه گذاران بحث بوتیک هتل ها جا بیافتد زیرا این هتل ها با امکانات هتل های چهار یا پنج ستاره، بسیار جذاب و مورد استقبال جهان گردان بسیاری هستند.
او اقدامات برای مرمت مساجد تاریخی گیلان همچون مسجد اردبیلی ،مسجد صفی و…را از دیگر فعالیت های اداره کل دانست و در خصوص مسجد صفی با توجه به کاوش های باستانی و گمانه زنی های انجام شده، بیان کرد : کارشناسی و احصاء دوره های تاریخی انجام و مفصل فعالیت ها در این خصوص تدوین شده، در اختیار رسانه ها قرار خواهد گرفت و این مسجد به سبک و سیاق سابق مرمت خواهد شد.
مدیر کل میراث فرهنگی گیلان در خصوص مشکلاتی که با برخی مالکین ساختمان های تاریخی وجود دارد نیز گفت: برخی مالکین به دلیل تضاد منافع نسبت به حفظ ابنیه خود توجه لازم را ندارند و از سویی میراث فرهنگی نیز بودجه لازم ومکفی را برای خرید این املاک ندارد. برای حل این مشکل درخواست کردیم و خوشبختانه اکنون در لایحه بودجه ظرفیتی به این منظور ایجاد شده است که بتوانیم برای حفاظت از املاک تاریخی، از ظرفیت تهاتر برای گرفتن املاک دولت و حفاظت از این ساختمان ها و همین طور استفاده از تسهیلات ارزان قیمت و استفاده از فرصت های سرمایه گذاری در بحث عوارض و نوسازی شهرداری استفاده شود.
مدیر کل میراث فرهنگی علاوه بر این، از برنامه هایی در دولت برای افزودن قوانین تسهیل کننده برای سرمایه گذاران ابنیه تاریخی خبر داد و گفت: امیدواریم با کمک نمایندگان، نتیجه تلاش ها و رایزنی های ما تبدیل به قانون شود.