گیلان صدر: همچنان بی دفاع فرو می ریزد! خبر کوتاه بود و تکراری! تکرار غمی که از دیرباز بر سر بناهای تاریخی این استان و رشت خانه کرده است.
یکی پس از دیگری، این خبر آشناست: نخستین دانشسرای رشت که تاب چکمههای سربازان روس را آورده بود امروز از سوی مالکان آن به فروش گذاشته شده و دوستداران این میراث قدیمی شاهد مرگ تدریجی آن هستند.
آذر ماه سال نود وهفت بود. این خبر به گوشمان رسید. حقیقت داشت به حراجش گذاشته بودند! این عمارت ۱۲۰ ساله رشت هربار قسمتی از اجزای بنایش را از دست میداد ؛ سقف، دیوارهای داخلی ، هرباری صدمه ای میدید و هربار قلبمان از جا در می آمد. شهرمان رشت پتانسیلی در جذب سرمایه گذار و رونق صنعت توریست دارد. که هیچ جای انکاری نیست. بناهایی که قدمتشان به یکصد سال بلکه بیشتر میگذرد ، این بناهای فرهنگی و تاریخی بخشی از هویت شهر را رقم میزنند.
هرجای اروپا که نگاه میکنیم ،طوری به بناهای تاریخی و فرهنگی وصد ساله خود بها می دهند و از آنها به نحو احسن استفاده می کنند. اما در استان گیلان که بناهایی با قدمت یکصد و خورده ای سال یکی پس از دیگری به حراج گذاشته میشود، تخریب می شوند،و اگر متولیان امر مثل اداره میراث فرهنگی و گردشگری، شهرداری خریداری کنند،بودجه ای برای مرمت،بهسازی ، بازسازی و به نحو احسن سازی شان وجود ندارد و اگر هم وجود داشته باشد ، کفاف نمی دهد و به هر طریقی بناهای تاریخی در موقعیت خودشان با همان بافت فرسوده اما تاریخی و دارای هویت فرهنگی متاسفانه به سوی تخریب آرام آرام گام برمیدارند.
انتهای محله قدیمی ساغریسازان، خیابان دانشسرا خیابانی که چندین بار نامش تغییر کرد (آل بویه، شهید رشیدیه و نجفی) اما در نهایت به پاس عمارت باشکوهی که ۱۲۰ سال استوار ایستاده، خیابان «دانشسرا» نام گرفت. این عمارت دو طبقه قاجاری با آجر چینیهای تزیینی، در و پنجرههای بزرگ چوبی و دستگیرههای برنجی، نخستین دانشسرای رشت بود که وظیفه تربیت آموزگاران را داشت. اما روزگار به این عمارت سخت می گیرد.
این عمارت از برفهای سنگین و پرمخاطره سالهای ۸۳ و ۸۶ رشت که بناهای نوساز را تخریب کرد روسفید بیرون آمد اما مدتی است با ریخته شدن بخشی از سقف و ریزش نزولات جوی هر روز بر وسعت تخریب افزوده می شود.
منبع:گروه شهری کاسپی