اختصاصی، گیلان صدر، مهتا صدری: نقش سازمان دامپزشکی در تامین سلامت غذایی مردم و بهبود شاخص های سلامت و اهمیت کلیدی این سازمان در صادرات و رونق اقتصادی کشورها بر کسی پوشیده نیست. بر همین اساس و با وجود حساسیت های موجود و اهمیتی که اداره کل دامپزشکی استان گیلان دارد، نظارت و توجه دقیق تر مراجع نظارتی و امنیتی بر این سازمان را می طلبد.
با این مقدمه؛ جا دارد یپردازیم به اداره کل دامپزشکی گیلان که طی ریاست ۱۰ ساله دکتر سهراب عاقبتی، کمترین میزان تعامل را با رسانه ها داشته است و تقریبا خبری از این اداره کل و ادارات تابعه آن در شهرستان ها به بیرون درز نمی کند. این اداره یکی از ادارات تخصصی و عجیب و غریب این استان است ک گویا خودمختار از قوانین اداری کشوری عمل می کند.
با جستجوی عنوان ” تودیع و معارفه مدیر حراست اداره کل دامپزشکی گیلان”، با چند خط خبر به تاریخ شهریور ۱۳۹۷، مواجه می شویم. خبری که گویا از پورتال سازمان دامپزشکی کشور حذف شده است اما چند خطی که موجود است، گواه انتصاب دکتر حمید سرهندی به ریاست حراست اداره کل این سازمان است. موضوعی که طی مراجعه به مدیره روابط عمومی این اداره نیز تلویحا مورد تایید واقع می شود اما او هرگونه پاسخی به سوال در این خصوص را به دفتر مدیر کل ارجاع می دهد.
در اتوماسیون اداری سازمان نیز در کنار نام وی، دو عنوان پست سازمانی به چشم می خورد..
حمید سرهندی، نام آشنایی که اگر در گوگل جستجو شود، ده ها خبر از او خواهید خواند اما با عنوان رییس شبکه دامپزشکی شهرستان رودسر! دورترین خبر از لحاظ زمانی مرتبط با اداره دامپزشکی رودسر در اینترنت به تاریخ ۱۳۹۴ است. پرس و جوها نشان می دهد که او از حدود ۸ سال پیش در سمت رییس اداره شهرستان رودسر نیز فعالیت می کند.
این به آن معناست که با وجود صراحت قوانین متعددی همچون ماده واحده “قانون ممنوعیت تصدی بیش از یک شغل” که با توجه به اصل ۱۴۱ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران اعلام می کند: “هر شخص میتواند تنها یک شغل دولتی را عهدهدار شود و تبصره ۲ این ماده که تصریح می کند: شغل عبارت است از وظایف مستمر مربوط به پست ثابت سازمانی، یا شغل و یا پستی که به طور تمام وقت انجام میشود.” و مواد “قانون خدمات کشوری” همچون ماده 32– که می گوید:”هر یک از کارمندان دستگاههای اجرائی، متصدی یکی از پستهای سازمانی خواهند بود و …” و با توجه به شواهد ذکر شده، وی در حال حاضر دارای دو عنوان رسمی دولتی است.
دو عنوان شغلی که علاوه بر اینکه دارای تعارض ذاتی می باشند زیرا انتصاب یک فرد همزمان بر دو پست عملیاتی و نظارتی غیرقانونیست و امکان پذیر نیست؛ دارای تعارض زمانی نیز هست. زیرا هر دو پست مدیریتی، فعالیت تمام وقت یک فرد را می طلبد.
نکته اینجاست که چگونه طی سه سال و نیم این تخلف آشکار صورت گرفته است و با چه استدلالی حکم سرپرستی این فرد در سمت مدیر حراست این اداره کل با وجود دارا بودن سمت رسمی دیگری در شهرستان تایید شده است؟ آیا سازمان دامپزشکی گیلان، خودمختار از قوانین اداری حاکم بر کشور است؟
اینجاست که نقش سهراب عاقبتی پررنگ می نماید. کسی که خود حکم انتصاب سرهندی را به سمت رییس اداره دامپزشکی رودسر امضا کرده است و ارتباط مستمر با مدیران شهرستان خود دارد، چگونه چندین سال شاهد چنین تخلفی بوده و از آن چشم پوشی کرده است؟ آنگونه که در خبر انتصاب سرهندی به ریاست حراست اداره کل آمده است، حبیب کاظمی، سرپرست وقت دفتر مرکزی حراست سازمان دامپزشکی کشور حتی به پیشنهاد سهراب عاقبتی سرهندی را در سمت جدید منصوب کرده است.
اکنون ضرورت دارد مدیر کل دامپزشکی گیلان به رسانه ها که دیده بان مردم هستند، توضیح دهد که با توجه به حساسیت پست حراست و درگیری مستقیم این سازمان با سلامت مردم، نحوه نظارت دکتر سرهندی بر حوزه حساس کاری خود چگونه است؟ سوال دیگر اینکه آیا مدیر حراست این اداره کل از بیت المال دو بار حقوق و اضافه کار برای دو پست مدیریتی مختلف دریافت می کند؟ لازم است شفاف سازی شود که دکتر سرهندی چند ساعت در هفته در اداره کل و چند ساعت در اداره دامپزشکی رودسر مشغول به خدمت است؟ در لیست بیمه، چند ساعت کار در کدام اداره برای او درج شده است؟ اگر میتوان یک اداره را با چند ساعت کار نیمه وقت مدیریت کرد، چرا در شهرستان های دیگر یک مدیر تمام وقت حضور دارد؟ از آنجا که هرکدام از این پست ها یک شغل تمام وقت محسوب می شوند، چگونه و بر چه اساسی یک فرد در دو پست همزمان چندین سال مشغول فعالیت است و هیچ نظارتی بر آن صورت نگرفته است؟
پاسخ جالب سوال آخر دقیقا آنجاست که با مروری بر برخی وظایف حراست سازمانها متوجه می شویم وی بعنوان رییس حراست این سازمان وظیفه رسیدگی به تخلفات احتمالی خود را دارا می باشد! وظایفی همچون:
” 1_تعیین صلاحیت پرسنل در پست های مدیریتی از وظایف حراست می باشد که این کار بر اساس دستورالعمل های مربوطه انجام می شود.
۲– از دیگر وظایف حراست این است که رفت و آمد کارکنان و افراد را در اماکن مختلف و ادارات و سازمان ها نظارت کنند.
۳– حراست ادارات بر نحوه اجرای قوانین و مقررات نظارت دارد و …”
با این وصف مثلا اگر تخلفی در حوزه اداره دامپزشکی رودسر بوجود آمد، دکتر سرهندی برای حل و فصل و پیگیری موضوع باید به خود مراجعه کند!
حال که مدیر حراست این اداره کل یعنی کسی که وظیفه اش رسیدگی به تخلفات پرسنل و مدیر کل است، خود به پیشنهاد مدیرکل منصوب شده است و برخلاف نص صریح قانون در دو پست همزمان حضور دارد، جا دارد این موضوع مورد پیگیری جدی ارگان های نظارتی فرا دست قرار گیرد و نسبت به هرگونه خسارات احتمالی به بیت المال جبران مافات صورت گیرد.
گیلان صدر در آینده به موارد دیگری در ارتباط با این سازمان خواهد پرداخت.