اختصاصی، گیلان صدر: دکتر نسیبه یوسفیان سرپرست معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی گیلان در نشست خبری که در سالن جلسات این معاونت و به مناسبت سالروز صدور فرمان تاریخی مقام معظم رهبری در خصوص تاسیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز برگزار شد ،اظهار داشت : همه ساله از تاریخ ۱۲ لغایت ۱۸ تیرماه برنامه های متعددی در این خصوص برگزار می شود و جا دارد بیان کنم که در معاونت غذا و دارو ،واحدی تحت عنوان مبارزه با قاچاق دایر است که در بحث کالاهای سلامت محور در زمینه های دارو ،غذا ،تجهیزات پزشکی و مکمل ها فعالیت می کند.
وی با بیان اینکه قاچاق پدیده شومی است که با ایجاد شغل های کاذب موجب آسیب زدن به اقتصاد کشور می شود ،گفت : عواقب آسیب قاچاق ، تعطیلی واحدهای تولیدی و بیکاری نیروهای انسانی در جامعه است.
یوسفیان ادامه داد : در بحث قاچاق محصولات دارویی و غذایی علاوه بر آسیب اقتصادی ،بر سلامت مردم نیز تاثیر گذار است و در بسیاری از موارد متاسفانه چرخه تولید و توزیع این محصولات مشخص نیست .
وی با بیان اینکه تشخیص کالاهای قاچاق از اصلی به راحتی امکانپذیر نیست ، خاطر نشان کرد : مصرف این محصولات موجب رسوب سموم در بدن می شود و از همه مهمتر مصرف کالاهای تقلبی در بسته بندی برندهای معروف است که می تواند باعث بروز عوارض و مشکلاتی از قبیل مسمومیت های ساده ،عوارض کبدی ، سرطان و حتی منجر به مرگ شود.
یوسفیان گفت : سازمان غذا و دارو به عنوان متولی امر سلامت در حوزه پیشگیری و مبارزه با قاچاق کالاهای سلامت محور ،تلاش نموده است تا با طراحی و نصب برچسب اصالت کالا بر روی کالاهای وارداتی در مرحله اول از مشکلات این حوزه بکاهد و در مرحله دوم نیز نظارت و ردیابی را بر توزیع کالاهای تولید داخل متمرکز کرده است و این امکان را برای مصرف کنندگان بر اساس ماده ۱۳ قانون مبارزه با قاچاق کالا فراهم کرده که کالاهای اصل و مجاز را از کالاهای تقلبی تشخیص دهند.
وی تصریح کرد : همچنین در بخش نظارت در سطح عرضه و انبارهای کالاهای سلامت محور در توزیع کالاهای مجاز نیز این معاونت فعالیت می کند و با محصولات قاچاق برخورد های قانونی لازم را انجام می دهد.
سرپرست معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی گیلان اظهار کرد : توصیه ما به همه مصرف کنندگان عزیز این است که در زمان خرید کالاهای سلامت محور ، این محصولات را از فروشگاههای معتبر تهیه کنند به عنوان مثال خرید دارو و مکمل ها را صرفا از داروخانه ها انجام دهند و در صورت خرید کد ۱۶ رقمی پوشیده شده بر روی چسب اصالت کالا را از طریق شماره تماس ۲۰۰۰۸۸۲۲ استعلام بگیرند و پس از اطمینان از اصالت کالا آن محصول را با آسودگی استفاده کنند.
دکتر جهش رئیس اداره طبیعی، سنتی و مکمل معاونت غذا و داروی استان نیز در این جلسه عنوان کرد: دانشگاه علوم پزشکی یکی از اعضای اصلی مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان است و معاونت غذا و دارو به عنوان نماینده دانشگاه علوم پزشکی متولی مبارزه با قاچاق کالاهای سلامت محور است .
وی افزود : کالاهای سلامت محور شامل دارو ،تجهیزات پزشکی ،مواد خوردنی و آشامیدنی ،آرایشی ،بهداشتی ،مکمل ها و داروهای طبیعی و سنتی هستند که تک تک این کالاها توسط سازمان غذا و دارو و معاونت های مربوطه بر نحوه تولید ،توزیع و واردات آنها نظارت و بررسی می شود .
دکتر جهش اضافه کرد : معاونت غذا و دارو در گشت های مشترکی که با همراهی نیروی انتظامی ،صنعت ،معدن تجارت استان و تعزیرات حکومتی صورت میگیرد از تمامی واحدهای صنفی که کالاهای سلامت محور عرضه می کنند بازدید می شود و بر اساس این بازدیدها در صورت مشاهده هر گونه تخلفی بنا بر ماده ۲۷ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز حتما کالاها توقیف و به مراجع قضایی اعلام می گردد.
وی تاکید کرد : در خصوص محصولات آرایشی ،بهداشتی و دارو ها از مصرف کنندگان تقاضا می شود که حتما کد اصالت کالاها را استعلام کنند و گشوده هر کد ،کمک به سلامت فردی خود مصرف کننده و پیشگیری از آسیب و عوارض احتمالی است.
وی در خصوص آمار بازرسی های صورت گرفته در سال ۱۴۰۰ گفت : تعداد کل بازرسی های انجام شده از داروخانه ها، عطاری ها ،باشگاهها ،آرایشگاهها، واحدهای آرایشی بهداشتی ،مواد خوردنی آشامیدنی و تجهیزات پزشکی ۳۹۱۸ مورد بوده که از این تعداد ۲۳۰ بازرسی منجر به کشف شده که شامل ۱۱۸۵ قلم بوده است که ارزش ریالی آن نیز ۱۶ میلیارد ریال می باشد .
وی افزود : در سه ماهه نخست سالجاری ۸۵۸ بازرسی از واحدهای مربوطه صورت گرفته که ۳۹ مورد منجر به کشف شده که شامل ۵۲۵ قلم کالا می باشد .
جهش با اشاره به اجرای طرح ” پانچیا ” و همکاری با پلیس فتای استان گفت : کلیه سایت های غیر مجاز فروش دارو ردیابی و با آنان برخورد می گردد و در خصوص سایر کالاها نیز اگر شکایتی به معاونت شود قطعا برخورد می شود .
وی تاکید کرد : فروش دارو به هر نحوی بجز داروخانه ها به صورت حضوری ما اینترنتی غیر مجاز است و فقط مکمل های تغذیه ای اجازه فروش دارند و مکمل های ورزشی خاص نیز باید از داروخانه ها به صورت حضوری خریداری شوند .