علیاصغر مونسان معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در این برنامه و در پاسخ به اولین سؤال مجری درخصوص دولت دوازدهم گفت: آنچه من میبینم این است همه اعضای دولت دارند تلاش میکنند تا امور برای مردم راحتتر و روانتر باشد، همیشه انتقادها و پیشنهادهایی وجود دارد اما اعضای دولت خیلی تلاش میکنند.
به گزارش گیلان صدر، او افزود: البته بعضی وقتها مسائلی را که به مصلحت نیست نمیتوان بهصورت عام گفت نه اینکه مردم نامحرم باشند، بلکه چون ممکن است مسیر را برای دشمنان باز کند و متوجه شوند که ما کجا دچار مشکل هستیم و کجا محدودیت داریم.
مونسان درباره تلاطم ایجادشده در بازار گفت: شرایط ویژهای است، نمیخواهم قیاس کنم، اما بهعنوانمثال در ترکیه با تهدید آمریکا، لیر افت کرد؛ در کشور ما نیز واقعیت این است که در برابر اینگونه مشکلات دولت تمام تدابیر خود را به کار گرفته بود که بتواند در مواجهه با اینچنین مشکلی اقداماتی را صورت دهد. درباره ارز مسافرتی نیز تفکر در آن موقع بیشتر این بود که قبل از اینکه یک اقدام عملی انجام شود مردم را دچار شوک نکنیم.
در ادامه از دولت محترم خواهش کردم که این موضوع را اصلاح و هدفمند کنیم اما برخی از دوستان اعتقاد داشتند که بهیکباره تقاضا را در بازار بالا میبرد و موجب افزایش مجدد قیمت میشود. ملت ایران، ملت بزرگی است مونسان در پاسخ به سؤال دیگری درخصوص مدیریت دولت در فضای فعلی گفت: خیلی از اعضای دولت افرادی هستند که در دورههای قبل نیز بودهاند، اما هر بحثی شرایط خودش را دارد. شرایط جدیدی است که متناسب با آن باید تصمیم گرفته شود اما همه اینها تجربههایی است که باید از آن استفاده کرد و به دولتهای بعد منتقل شود.
بهعنوانمثال همین فشار سنگین تحریم از اول انقلاب بوده و برخی از مواقع تشدید شده است؛ اما اینکه مردم توانستهاند این فشار را تحمل کنند به خاطر همان تجربههاست البته که ملت ما ملت بزرگی است.
او با اشاره به ضرورت کم کردن فاصله بین مردم و مسئولان نیز گفت: حتماً همینطور است این اعتقاد و باور قبلی من است، من اعتقاد دارم مردم ما مردم ما بسیار بزرگوار و بزرگی هستند؛ مردم وقتی ببیند مسئولان در هر بخشی دلسوزانه تلاش میکنند حتی اگر به نتیجه و هدف نرسند راضیاند، نمونه آن همین عملکرد خوب تیم ملی فوتبال ما در جام جهانی است. که حتی یک بازی را باخته بودند اما مردم جشن میگرفتند این نکتهای بود که حتی مقام معظم رهبری نیز در دیدار با دولت بر این نکته تأکید کردند.
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در ادامه در پاسخ به سؤالی درباره نسبت فامیلی خود با رئیسجمهوری گفت: این موضوع یکی از حاشیههایی است که با آن درگیر هستم و این حاشیه از روز اول برای من ایجاد شد. حاشیهها خیلی وقت مدیران را میگیرد گاهی تا 50درصد انرژی مدیران صرف حاشیهها میشود، پنج سال از دولت گذشته است و پنج سال است که این موضوع را میگویم که هیچ نسبتی با آقای رئیسجمهوری ندارم.
معاون رئیسجمهوری سپس به تشریح عملکرد خود در سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری پرداخت و گفت: مرداد سال گذشته که رئیس این سازمان شدم، 3 درصد کاهش گردشگر ورودی داشتیم اما خوشبختانه موفق شدیم در پایان سال گذشته 4 درصد رشد را تجربه کنیم. در چهارماهه اول امسال نیز شاهد رشد 38 درصدی ورود گردشگران هستیم. عمده این گردشگران از کشورهای عراق، آذربایجان، ارمنستان، ترکیه و عربستان هستند، از کشورهای منطقهای عمدتاً رشد ورود گردشگر داشتهایم، اما از کشورهای اروپایی کاهش داشتیم که این کاهش بهخاطر هراسی است که درباره سفر به ایران ایجاد شده است.
البته گردشگران برنامه سفر خود به ایران را کنسل نکردهاند و اعتقاد دارم یک مدت که بگذرد به نقطه تعادلی بازخواهد گشت. او افزود: بهزودی گردشگران متوجه میشوند اتفاقاتی که ترامپ از آن دم میزند اقتصادی است و بحث امنیتی نداریم. امنیت کشور برقرار است و این امنیت موجود موضوع مهمی است که بابت آن باید هر روز شکرگزار باشیم.
واگذاری کارها به بخش خصوصی او در ادامه به موضوع صنایعدستی نیز اشاره کرد و گفت: در صنایعدستی نیز رشد خوبی داشتیم بر اساس آمار گمرک تا پایان اردیبهشت امسال 32 میلیون دلار صادرات صنایعدستی داشتیم که 16 درصد رشد داشته است. در حوزه میراثفرهنگی نیز از مشارکت مردم بیشتر بهره میگیریم. هر شهری که برویم در آن شهر آثاری کهن و تاریخی داریم، یکی از موضوعاتی که دنبال میکنیم این است که برخی از بناهای تاریخی را به مردم واگذار میکنیم که مردم در دل آن کسبوکار و اشتغال ایجاد میکنند.
در چهارساله دولت یازدهم 43 پروژه از طریق صندوق احیا واگذار شده است که 10 پروژه به بهرهبرداری رسیده است؛ اما در یک سال گذشته 37 پروژه را واگذار کردیم و 10 پروژه به بهرهبرداری رسیده است. ورود وزارت خارجه به موضوع گردشگری مونسان سپس درباره نقش سفارتخانههای ما در معرفی و تبلیغ جاذبههای گردشگری و حمایت از تورها اشاره کرد و گفت: وزارت امور خارجه خوشبختانه اقدامات خوبی را شروع کرده است و موضوع گردشگری جزو یکی از اهداف و موضوعات سفرا شده است.
بهعنوانمثال درباره ویزای الکترونیکی کارهای خوبی انجام شده است اما اعتقاد دارم که برای معرفی باید تلاش بیشتری شود. او افزود: یکی از مسائلی که ما داریم این است که بودجه تبلیغات ما در سال گذشته بسیار اندک بود و صرف تبلیغات تلویزیونی خود ما هم نمیشد، امسال افزایش خوبی داده شده است و اقدامات خوبی صورت گرفته است و امیدواریم سرآغاز خوبی برای معرفی جاذبههای گردشگری و آثار فرهنگی تاریخی ما باشد.
او افزود: در حال انجام کارهای دیگری نیز هستیم؛ بهعنوانمثال ما با ترکیه همزمان روی کشور چین بهعنوان کشور هدف، برنامهریزی کردیم، چین 121میلیون گردشگر خروجی دارد که با توجه به روابط سیاسی که با چین داریم باید بتوانیم تعداد گردشگران بیشتری از چین به ایران بیایند. ما پورتال جامع گردشگری ایران را راهاندازی کردیم در این پورتال اطلاعات خوبی درج شده است که به توزیع یکنواخت سفر کمک کرد و چند میلیون نفر از این پورتال جامع بازدید کردند.
بهعنوانمثال بومگردی استان به استان را گذاشتیم و تمام جاذبههای فرهنگی تاریخی و گردشگری هر استان را به تفکیک در آن گذاشتیم. نقش استارتآپها در گردشگری و صنایعدستی مونسان در خصوص نقش استارتآپ ها در حوزه گردشگری و صنایعدستی نیز گفت: این موضوع بسیار مهم است در همین رابطه ما طرحی را به نام تجاریسازی صنایعدستی آغاز کردهایم، صنایعدستی ما نباید فلهای فروش برود و باید از فضای مجازی کمک بگیرد. وضع تولید صنایعدستی ما بسیار خوب است. سال گذشته 281 میلیون دلار از مبادی خروجی صادرات داشتهایم، 250 میلیون دلار هم صادرات چمدانی داشتیم اما این رقم تا 2میلیارد دلار در سال میتواند افزایش یابد.
او در ادامه با اشاره به اهمیت حوزه گردشگری تصریح کرد: آنقدری که به موضوع کشاورزی و صنعت پرداختهایم اگر همین مقدار اهمیت به حوزه گردشگری و صنایعدستی داده شود، شک نکنید که شاهد رشد فزایندهای خواهیم بود. بیش از 70 درصد فعالان صنایعدستی بانوان هستند. ما مأموریتهای اجتماعی نیز داریم و بهعنوانمثال در بومگردیها توانستهایم مهاجرت معکوس ایجاد کنیم.
تلاش دولت برای کاهش قیمت بلیت هواپیما او درباره گرانی هزینه برخی سفرهای داخلی همچون سفر به کیش که گرانتر از سفر ترکیه میشود نیز اظهار داشت: «ما تلاش کردیم بستههای ارزان سفر را تولید کنیم اما واقعیت این است که ابزارهای مستقیم ما کم است و در بسیاری از مواقع ما نیاز داریم که بسیاری از دستگاهها با ما همکاری کنند.
رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری از تلاش دولت برای برگشت هزینه بلیت هواپیما به وضعیت قبل خبر داد و گفت: با معاوناول رئیسجمهوری مکاتبه داشتیم و وزیر راه نیز از گرانی بلیت هواپیما نگران است، زیرا دولت موافق گرانی بلیت هواپیما نیست. دوستان تلاش میکنند تا هزینه بلیت هواپیما به حالت قبل برگردد.
مونسان درباره اینکه اگر دولت موافق گرانی بلیت هواپیما نیست چرا نظارت بیشتری نمیکند نیز توضیح داد: این مسئله چندوجهی است مثلاً در گذشته فعالان این عرصه در حوزه هواپیمایی ارز دولتی میگرفتند ولی هماکنون اینگونه نیست. حلوفصل موضوع زمینهای کیش مونسان همچنین در پاسخ به سؤال دیگری در خصوص شائبه سوءاستفاده از زمینهای جزیره کیش گفت: «خوشبختانه در زمان مدیریت من هیچ حرفوحدیثی نبود و در آن دوران ما بر مدار قانون حرکت کردیم. کیش محیط کوچکی است شایعه خیلی زیاد است و خیلی زود انتشار مییابد، خیلی از آنها غلوشده است، واگذاریهایی انجام شده است اما فرد برای ساختن آن اقدام نکرده است، فرد باید اقدام میکرد که نکرده بود در دورانی که من مسئولیت گرفتم بالغبر 7 هزارمیلیارد تومان زمین را پس گرفتم بدون اینکه هیچگونه تهدیدی برای سرمایهگذاری ایجاد کنم.
معاون رئیسجمهوری در ادامه با انتقاد از بروکراسی دستوپا گیر در حوزه سرمایهگذاریها نیز گفت: بروکراسی ما زیاد است و گاهی اوقات موضوع سرمایهگذاری به فراموشی سپرده میشود و سرمایهگذار بهخاطر این بروکراسیهای دستوپاگیر خسته و منصرف میشود. هر گردشگر، 30 بشکه نفت معاون رئیسجمهوری سپس درباره تأثیرات اقتصادی ورود گردشگر به کشور اشاره کرد و با بیان اینکه ورود هر گردشگر بهاندازه صادرات 30 بشکه نفت برای کشور درآمد دارد گفت: ما گردشگران سلامت داریم که حدود 2500 دلار و گردشگر زیارتی داریم که بین 400 تا 600 دلار برای کشور درآمدزایی دارند، متوسط درآمد ورود هر گردشگر حدود 1500 دلار است، اگر هر بشکه نفت را 50 دلار در نظر بگیریم، ورود هر گردشگر برابر با صادرات 30 بشکه نفت است.
مونسان در ادامه به تدوین سند جامع گردشگری کشور نیز اشاره کرد و گفت: این سند در کمیسیونهای دولت در حال بررسی و رسیدگی است. تلاش کردیم که سند جامعی باشد اگر نقاط ضعفی هم داشته باشد در کمیسیونهای دولت بررسی میشود و چکشکاری خواهد شد. او در ادامه درباره نشان دادن ایران بهعنوان مقصد سفر به رنگ زرد در برخی از سایتهای کشورهای خارجی نیز گفت: رنگهای زرد و قرمز یعنی رفتن به آن کشور ریسک است، گردشگران قبل از سفر به هر کشور آن سایتها را نگاه میکنند تا اوضاع را ببینند و رنگ زرد و قرمز درواقع بهنوعی عدم توصیه وزارت امور خارجه آن کشور برای سفر به این کشورهاست.
مونسان درباره افزایش عوارض خروج از کشور نیز گفت: من با افزایش سهبرابری آن مخالف بودم و اعتقاد دارم اگر قرار است افزایشی اتفاق بیفتد این افزایش باید صرف حوزه گردشگری شود. حل مشکل کارتهای اعتباری گردشگران او درباره کارتهای اعتباری بینالمللی نیز گفت: متأسفانه الان گردشگران از این کارتها نمیتوانند استفاده کنند، توریستها در دنیا اعتقاد ندارند که باید با خودشان نقدینگی زیادی بیاورند، درباره این موضوع فکرهایی داریم، بهعنوانمثال میتوانیم با همکاری بانکها سازوکاری ایجاد کنیم که کارتهای ارزی در فرودگاه از گردشگران اخذ و به آنها کارت ریالی داده شود، در برگشت نیز کارتهای ریالی از آنها گرفته شود و کارت ارزی آنها برگردانده شود.
معاون رئیسجمهوری در خصوص برجام نیز گفت: انصافاً برجام یک فضای مثبت کاری برای ما ایجاد کرد، در کیش بعد از برجام اولین کسی بودم که هواپیما وارد کشور کردم ما نیاز به نوسازی ناوگان هوایی داشتیم و نمیتوانستیم این کار را بکنیم اما بعد از برجام توانستیم حتی بهصورت اقساطی هواپیما وارد کشور کنیم.
او افزود: آقای رئیسجمهوری و تیم دیپلماسی تلاش کردند و توافق برجام حاصل شد؛ اما هیچوقت نگفتهاند بیایید پشت برجام، اگر برجام جلو رفت شما هم بروید جلو اگر نرفت متوقف شوید، خیر اصلاً اینطوری نیست، من در واحدهای اجرایی خودم کارم را با شتاب انجام دادم، برجام شتابم را بیشتر کرد، در صورت نبودن برجام هزینههای بیشتری میپرداختیم و کارها کندتر پیش میرفت. این برنامه تلویزیونی با یادداشتی یادبودی از معاون رئیسجمهوری و رئیس سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری به پایان رسید که مونسان در این دستخط ضمن ادای احترام به مقام شامخ شهدای گرانقدر، از خدای متعال برای ملت بزرگ ایران، آرزوی تعالی، ایمان و سربلندی کرد.
منبع: میراثآریا