• درباره ما
  • تماس با ما
پنج‌شنبه 9 تیر 1401
  • Login
گیلان صدر
  • خانه
  • اجتماعی
  • اقتصادی
  • سلامت
  • فرهنگی
  • پرونده ویژه
  • یادداشت
  • طنز
  • سایر رسانه ها
No Result
View All Result
گیلان صدر
No Result
View All Result

انتقاد از تبعیض در پرداخت عیدیِ شاغلان و بازنشستگان/ مگر زنان نان‌آور خانه نیستند؟

5 اسفند 1400
in اجتماعی, اسلایدشو, سایر رسانه ها
0
انتقاد از تبعیض در پرداخت عیدیِ شاغلان و بازنشستگان/ مگر زنان نان‌آور خانه نیستند؟

به گزارش گیلان صدر، نسرین هزاره مقدم در ایلنا نوشت: زنان نتوانستند حق اولاد یا حق عائله مندیِ عیدی امسال را دریافت کنند؛ حتی زنانی که همسر از کارافتاده، بیمار و خانه‌نشین در منزل داشتند؛ حتی زنان مستمری بگیرِ اصلی و تبعی یا بازمانده‌ای که همسر ندارند و خودشان سرپرست خانوار و قیم چند فرزند در خانه هستند.

تبعیض جنسیتی در زیر پوستِ قوانین دستمزدی کشور به طور متناوب اما آهسته و بطئی در جریان است؛ در کارگاه‌های غیررسمی، زنان عموماً چون پشت و پناهی ندارند و در معرض بیکاری‌های مدام یا مقطعی هستند، بسیار کمتر از مردان حقوق می‌گیرند و این تبعیضِ زیر پله‌ای، مصداق زیر پا گذاشتن حکم کلیِ «کار یکسان- مزد یکسان» است؛ این زنان عموماً در معرض استثمار دائم قرار دارند اما چون این کارگرانِ در معرض خطر و عموماً متعلق به دهک‌های فرودست اجتماعی، پای رفتن به دادگاه‌ها و شکایت کردن ندارند، هیچ دادخواهی‌ای صورت نمی‌گیرد؛ تبعیض مداوم اما با چراغ خاموش!

تبعیض جنسیتی در «پرداخت عیدی پایان سال»

اما تبعیض جنسیتی در روابط کار، فقط محدود به کارگاه‌های غیررسمی و کارگران بی‌تخصص و فاقد بیمه نیست؛ برابری دستمزدی حتی در کارگاه‌های رسمی و برای بیمه شدگان شاغل و بازنشسته‌ی صندوق‌های مختلفِ بازنشستگی کشور نیز رعایت نمی‌شود؛ یک نمونه‌ی روشن: عدم پرداخت مزایای عیدی به زنان بیمه شده (چه شاغل و چه بازنشسته).

بیست و چهارم بهمن ماه، علی بهادری جهرمی اظهار کرد: هیئت دولت ‎عیدی پایان سال کارکنان دستگاه‌های اجرایی را یک میلیون و ۶۰۰ هزار تومان تعیین کرد. همچنین در راستای سیاست‌های کلی خانواده مقرر شد در چارچوب اعتبارات قانونی به کارکنان متأهل مشمول کمک هزینه عائله‌مندی و اولاد ۴۰۰ هزار تومان و به ازای هر فرزند تحت تکفل هم ۱۵۰ هزار تومان پرداخت شود.
این مبلغ، به تاسی روال سال‌های قبل، بدون ذره‌ای تغییر، به بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی نیز تعلق گرفت؛ اما هرچندبار که این اطلاعیه رسمی را بازخوانی می‌کنیم، نشانی از تمایزگزاریِ جنسیتی یا فرقی در پرداخت بین زنان و مردان نمی‌بینیم؛ هیچ کجا اعلام نشد، مزایای عائله مندی و اولاد، فقط به مشمولانِ مرد پرداخت می‌شود.

با این حال، وقتی فیش‌های عیدی صادر شد، زنان مشمول دیدند که از مزایای عیدی خط خورده‌اند و نصیب‌شان فقط همان یک میلیون و ششصد هزار تومانِ عیدی پایه است؛ در روزهای پایانی بهمن، فیش‌های عیدی بازنشستگان کارگری نیز صادر شد؛ زنان بازنشسته، مستمری بگیر و بازمانده‌ی تحتِ پوشش سازمان تامین اجتماعی که گاهاً تنها نان‌آور خانه و سرپرست خانوار بودند، دریافتند که تنها عیدی پایه به آن‌ها تعلق می‌گیرد، یک میلیون و ششصد هزار تومان بدون ریالی حق اولاد یا عائله مندی!

برای «برابری جنسیتی» قوانین روشن داریم؛ ماده ۳۸ قانون کار، در رابطه با ممنوعیت تبعیض جنسیتیِ دستمزد، صراحت دارد: «برای انجام کار مساوی که در شرایط مساوی در یک کارگاه انجام می‌گیرد باید به زن و مرد مزد مساوی پرداخت شود. تبعیض در تعیین میزان بر اساس سن، جنس، نژاد و قومیت و اعتقادات سیاسی و مذهبی ممنوع است.»

قانون کلیِ «کار یکسان- مزد یکسان» باید قاعدتاً دربرگیرنده‌ی مزد و تمام مزایای حقوقی باشد؛ اما متاسفانه این قانون کلی در ارتباط با عیدیِ پرداختی به کارمندان دولت و بازنشستگان صندوق‌های مختلف از جمله تامین اجتماعی رعایت نشده است.
«حق عائله مندی» زن و مرد نمی‌شناسد!

سیمین یعقوبیان (فعال زنان کارگر و مشاور امور بانوان کانون هماهنگی شوراهای اسلامی کار استان خراسان رضوی) در ارتباط با تبعیض در پرداخت عیدی به ایلنا می‌گوید: بر اساس قانون مدیریت خدمات کشوری، «کارمندان زن شاغل، بازنشسته و وظیفه‌بگیر مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری» که دارای همسر نبوده یا همسر آنان معلول یا از کار افتاده کلی باشد یا خود به تنهایی متکفل مخارج فرزندان باشند، از مزایای «کمک‌ هزینه عائله‌مندی و اولاد موضوع بند ۴ ماده ۶۸ قانون خدمات کشوری» برخوردار می‌شوند. به این ترتیب در صورتی که این شرایط وجود داشته باشد کارمند زن می‌تواند از کمک هزینه عائله‌مندی و کمک هزینه اولاد استفاده کند. علاوه بر این، افرادی حق عائله‌مندی و اولاد دریافت خواهند کرد که مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب هشتم مهر ماه سال ۱۳۸۶ باشند به عبارت ساده‌تر کارمند دولت باشند. کارمند دستگاه اجرایی، فردی است که براساس ضوابط و مقررات مربوط، به موجب حکم یا قرارداد مقام صلاحیتدار، در یک دستگاه اجرایی به خدمت پذیرفته می‌شود.

او ادامه می‌دهد: قانونگذار با درنظر گرفتن این موضوع که شخصی که دارای فرزند است، مخارج بیشتری نیز خواهد داشت و بایستی کمک مالی به او صورت پذیرد، برای ایشان مبلغی حق عائله مندی در نظر گرفته است. پس مقصود از عائله، افراد تحت تکفل بیمه شده اصلی است که در قانون کار برای هر فرزند و در قانون مدیریت خدمات کشوری برای همسر و هر فرزند در نظر گرفته شده است. مطابق ماده ۸۶ قانون بیمه تأمین اجتماعی، ماده ۶۸ قانون مدیریت خدمات کشوری و قانون تفسیر بند (۴) ماده (۶۸) قانون مدیریت خدمات کشوری، «حق عائله مندی» یک حق همگانی بدون توجه به جنسیت فرد مشمول است که به کارگری که برای وی حق بیمه رد می‌شود و دارای فرزند بوده و یا فرزندی تحت تکفل خود داشته باشد و یا کارمند دارای همسر و فرزند، بدون هیچ تبعیض و تمایزی تعلق می‌گیرد.

یعقوبیان با تاکید بر اینکه «نه در قانون کار و تامین اجتماعی و نه در قانون مدیریت خدمات کشوری، هیچ نوع تبعیض جنسیتی در ارتباط با شمول حق عائله مندی و اولاد نمی‌بینیم»؛ استدلال می‌کند: بنابراین مصوبه عیدی امسال و بند۵ بخشنامه ۱۵۱۹۷۲مورخ ۲۷/۱۱/۱۴۰۰ که در آن بانوانِ مشمول صرفا یک میلیون و ششصد هزارتومان عیدی دریافت می‌نمایند و از ۵۰۰ هزارتومان حق همسر و ۱۵۰ هزارتومان حق اولاد محروم شده اند، یک تبعیض و بی‌عدالتیِ آشکار است.

او به اصل بیستم قانون اساسی اشاره می‌کند: «همه افراد ملت اعم از زن و مرد یکسان در حمایت قانون قرار دارند و از همه حقوق انسانی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با رعایت موازین اسلام برخوردارند» و نتیجه می‌گیرد:

«صدور اینگونه بخشنامه‌ها، نه تنها با متن صریح قانون اساسی بلکه با نص و روح قوانین حمایتی خانواده و جمعیتی نیز مغایر است چراکه اگر مشکلات اقتصادی و معیشتی نبود، بانوان کار در منزل را در اولویت قرار می‌دادند و هرگز برای نان درآوردن بیرون نمی‌رفتند؛ حداقل توقع جامعه‌ی بانوانِ کشور از مسئولانِ امر این است که نگاه یکسویه و جنسیتی نداشته باشند و در جهت استقرارِ برابری جنسیتی در تمام سطوح اجتماع، قوانین متون فقهی را به روز تفسیر یا تقنین نمایند.»

مگر من نان‌آور خانه نیستم؟!

زنان نتوانستند حق اولاد یا حق عائله مندیِ عیدی امسال را دریافت کنند؛ حتی زنانی که همسر از کارافتاده، بیمار و خانه‌نشین در منزل داشتند؛ حتی زنان مستمری بگیرِ اصلی و تبعی یا بازمانده‌ای که همسر ندارند و خودشان سرپرست خانوار و قیم چند فرزند در خانه هستند.

یکی از این زنان که با مستمری دریافتی، هزینه زندگی خود و دو دخترِ دم بختش را با سختی فراوان تامین می‌کند، از عدم پرداختِ حق اولاد مبهوت مانده است؛ او می‌گوید: «ما چه فرقی با مردان داریم؛ مگر من نان‌آور خانه نیستم؛ مگر نباید خرج زندگی خودم و دخترهایم را بدهم؟!»

Tags: بازنشستگانبرابری جنسیتیتبعیضزنانعیدیعیدی شاغلانگیلان صدر

نوشته مشابه

استیضاح شهردار رشت اعلام وصول شد

استیضاح شهردار رشت اعلام وصول شد

by shahed
8 تیر 1401
0

در چهل و چهارمین جلسه شورای اسلامی شهر رشت، طرح استیضاح شهردار رشت با امضای چهار عضو شورا اعلام وصول شد و جلسه استیضاح روز یکشنبه برگزار خواهد شد. گیلان‌صدر: چهل و چهارمین جلسه شورای اسلامی شهر رشت با حضور اعضای شورای شهر رشت برگزار شد. در این جلسه، طرح...

ضرورت رعایت راهکارهای مدیریت مصرف برق

ضرورت رعایت راهکارهای مدیریت مصرف برق

by shahed
8 تیر 1401
0

مدیر عامل شرکت توزیع برق گیلان گفت:درست مصرف کردن برق یک مسئولیت اجتماعی و ملی است و اگر یکایک ما راهکارهای ساده مدیریت مصرف برق را رعایت کنیم ، درتامین برق پایدار در فصل گرم سال مشکلی نخواهیم داشت. گیلان صدر: به میزبانی شرکت توزیع برق گیلان ؛ نشست هماهنگی...

رسیدگی به مشکلات مردم و پاسخگویی مناسب، اولویت کاری بیمه سلامت است

رسیدگی به مشکلات مردم و پاسخگویی مناسب، اولویت کاری بیمه سلامت است

by shahed
8 تیر 1401
0

گیلان‌صدر: مدیر کل بیمه سلامت در دیدار با کارکنان بیمه سلامت شهرستان فومن عنوان کرد: رسیدگی به مشکلات مردم و پاسخگویی مناسب در اولویت کاری بیمه سلامت است. رضایت مندی ارباب رجوع وی افزود: ارتقاء فرآیند خدمات رسانی و حفظ کرامت مردم می بایست یکی از مهم‌ترین دغدغه های کارکنان...

افزایش ایجاد شغل در حوزه های اقتصادی-صنعتی، گردشگری و بندری

افزایش ایجاد شغل در حوزه های اقتصادی-صنعتی، گردشگری و بندری

by shahed
8 تیر 1401
0

به ریاست مهندس علی اوسط اکبری مقدم رییس هیأت مدیره و مدیرعامل سازمان جلسه کارگروه اشتغال منطقه آزاد انزلی با حضور معاونین و مدیران این سازمان برگزار شد. گیلان صدر: مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی تاکید نمود با تحقق برنامه های توسعه ای منطقه در حوزه‌های صنعتی و ترانزیتی،در سال...

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین اخبار

استیضاح شهردار رشت اعلام وصول شد

ضرورت رعایت راهکارهای مدیریت مصرف برق

رسیدگی به مشکلات مردم و پاسخگویی مناسب، اولویت کاری بیمه سلامت است

افزایش ایجاد شغل در حوزه های اقتصادی-صنعتی، گردشگری و بندری

استخدام 312 نفر برای اشتغال در مراکز درمانی تأمین‌اجتماعی

شکل گیری اشتغال حداکثری در زندانها نقش سازنده ای در کاهش آسیب اجتماعی دارد

اعلام راهیافتگان بخش نقاشی نمایشگاه ساحلی گروهی «اولین جشنواره تمشک»نقاشی

اجرای مرحله اول قطع برق ادارات پرمصرف

نشست داوران بخش خوراک نخستین جشنواره تمشک بندر کیاشهر برگزار شد

واگذاری ساحل و احیای تالاب بوجاق درخواست شهردار بندرکیاشهر از رئیس سازمان محیط زیست

تقدیر مدیر کل صمت گیلان و معاون اقتصادی سازمان منطقه آزاد انزلی از واحد های تولیدی صادرات محور

رونمایی از المان های شهری جشنواره تمشک بندر کیاشهر  

اخبار پربازدید

تنزل در میراث طالقانی

روسپی گری و گریزناپذیری امر اجتماعی

13 خرداد 1401
تولید مستند نیمه بلند “نوای بهشت”

تولید مستند نیمه بلند “نوای بهشت”

30 خرداد 1401
محاسبات ذهنی با چرتکه سیستم نوآورانه محاسبه ای است/  باید توازن آموزش در کشور یکسان باشد

محاسبات ذهنی با چرتکه سیستم نوآورانه محاسبه ای است/ باید توازن آموزش در کشور یکسان باشد

11 شهریور 1398
در باب اجبار به استعفا یا برکناری مدیر روابط عمومی یکی از دفاتر نمایندگی ولی فقیه در گیلان

در باب اجبار به استعفا یا برکناری مدیر روابط عمومی یکی از دفاتر نمایندگی ولی فقیه در گیلان

7 مرداد 1400
مسئولان استان پاسخگو باشند/نهاد صادر کننده مجوز خانه عفاف فخر در گیلان کیست؟

مسئولان استان پاسخگو باشند/نهاد صادر کننده مجوز خانه عفاف فخر در گیلان کیست؟

17 آبان 1400
اولین مرکز اختلالات اُتیسم استان با سرمایه گذاری بخش خصوصی در رشت افتتاح شد

اولین مرکز اختلالات اُتیسم استان با سرمایه گذاری بخش خصوصی در رشت افتتاح شد

24 تیر 1399

اخبار پر اشتراک

  • هشدار در خصوص خطر اپلیکیشن لایکی برای نوجوانان/در لایکی هیچ مرز اخلاقی مشخصی وجود ندارد

    هشدار در خصوص خطر اپلیکیشن لایکی برای نوجوانان/در لایکی هیچ مرز اخلاقی مشخصی وجود ندارد

    970 shares
    Share 388 Tweet 243
  • اطلاعیه شرکت گاز گیلان؛ راه های ارائه خدمات غیرحضوری

    843 shares
    Share 337 Tweet 211
  • گزارش تصویری افتتاح پارک جنگلی توسکا در چمخاله لنگرود

    804 shares
    Share 322 Tweet 201
  • استعلام غیرحضوری کارکرد کنتور گاز

    804 shares
    Share 322 Tweet 201
  • هیس، ما دیگر سکوت نمی‌کنیم!

    775 shares
    Share 310 Tweet 194
گیلان صدر

دسترسی سریع

  • درباره ما
  • تماس با ما

شبکه های اجتماعی

کلیه حقوق مادی و معنوی مطالب این پایگاه خبری_تحلیلی محفوظ میباشد.

استفاده از مطالب با ذکر منبع بلا مانع میباشد . انتشار مطالب به معنی تایید محتوای آنها نیست |  سئو کیورد

No Result
View All Result
  • خانه
  • اجتماعی
  • اقتصادی
  • سلامت
  • فرهنگی
  • پرونده ویژه
  • یادداشت
  • طنز
  • سایر رسانه ها

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In