به گزارش گیلان صدر: پروژه نخنما شده گروههای پانترک در ایجاد اختلافات قومی با راهاندازی کارزار الحاق آستارا به استان اردبیل به اوج خود رسیده است و این اقدامات که هرساله تکرار میشود با اعتراض مردم گیلان همراه شده است.«جمعی از فعالان فرهنگی و اجتماعی
شهرستان تالش» هم با بیانیه ای ضمن محکوم کردن این اقدامات، خواستار برخورد جدی دستگاه های متولی با برهم زنندگان وحدت ملی و به طور واضح با هرگونه تجزیه یا جدایی آستارا از خاک استان گیلان به مناطق دیگر مخالفت خود را اعلان داشتهاند.
متن این بیانیه بدین شرح است:
پروژهیِ نخنمایِ الحاقِ آستارا به استان اردبیل چندین سال است که از طرف جریانهای معلومالحال مطرح و در همین راستا اقدامات مناقشهبرانگیزی از سوی آنها صورت میگیرد. در جدیدترین اقدام این جریان با راهاندازی کمپینی در پلتفرم «کارزار» طی نامهای خطاب به وزیر محترم کشور خواستار الحاق آستارا به استان اردبیل هستند، این در حالی است که مطرح کردن چنین موضوعی در بطن خود زمینه ایجاد بروز اختلافات قومی، مشکلات اجتماعی، سیاسی و امنیتی در جامعه را دارا بوده و پیامد آن آسیب به وحدت ملی میباشد.
در پاسخ به این کارزار ، جمعی از فعالان فرهنگی و اجتماعی شهرستان تالش یادآور می شوند که آستارا به عنوان یکی از مناطق استان گیلان با قدمت تاریخی طولانی خود در قلب سرزمین تالش بزرگ قرار گرفته و سرزمینی است که در منابع تاریخ و جغرافیایی کهن جزیی از سرزمین گیلان بوده است. چنان که مقدسی جغرافیدان قرن چهارم هجری نه تنها آستارا را که حتی مغان را نیز جزیی از گیلان به شمار آورده است. البته مولف کتاب حدود العالم که آن نیز متعلق به قرن چهارم است آستارا و خانبولان را جز گیلان دانسته است. حتی نویسندگان معتبر قرن هفت و هشت هجری چون یاقوت حموی، سمعانی و کاشانی و حمدالله مستوفی و حتی ابن بزاز اردبیلی نیز مناطق آستارا، خانبولان و لنکران را نیز جزیی از گیلان به شمار آوردهاند. از این روی با نگاهی گذرا به منابع تاریخی و جغرافیایی کهن هرگز آستارا را جدای از گیلان نمیبینیم.
پس از جنگهای شوم با روسیه تزاری و تحمیل قرارداد ترکمنچای و تقسیم تالش به دو بخش شمالی و جنوبی، شاه فاسد قاجار، تالش ایران را نیز به دو قسمت تقسیم میکند. قسمتی ذیل عنوان طالش در دست اولاد میرکاظم خان طالش داماد ولیعهد عباس میرزا جزیی از آذربایجان و قسمتی به نام خمسه طوالش ( پنج تالش) در دست پنج خان و جزیی از گیلان باقی میماند.
اما پس از سالها و با پیگیری نمایندگان مردم آستارا در سال ۱۳۳۹ دوباره آستارا به سرزمین تاریخی وجغرافیایی خود الحاق گشت.
اما در سالهای پس از فروپاشی شوروی و تشکیل دولت باکو و اختلافاتش با مردم ایراندوست مناطق تالش شمالی سبب شد تا آن دولت در صدد قطع ارتباط تالش شمالی و جنوبی برآید، از این رو با استفاده از عناصر فریبخورده و یا وابسته خود در پی اجرایی سازی این طرح برنامهریزی برآمده که اکنون گاه و بیگاه از زبان برخی افراد سادهلوح و بعضاً هدفدار تلاشهایی در این راستا صورت میگیرد جمعی از فعالان فرهنگی و اجتماعی شهرستان تالش ضمن محکومیت این دست از هوچیگری و اقدامات خلاف امنیت ملی، به طور واضح با هرگونه تجزیه یا جدایی آستارا از خاک استان گیلان به مناطق دیگر مخالفت خود را اعلان میدارد و تقاضا دارند با چنین موضوعات برخورد جدی صورت گیرد.